ЕК: Гърция отрича да има блокада, не можем да се намесим пряко

2902
ЕК: Гърция отрича да има блокада, не можем да се намесим пряко
Снимка: БГНЕС

В кореспонденцията ни с Гърция не се признава твърдението за блокиране на движението на стоки. Това каза говорителят по вътрешния пазар Европейската комисия Лусия Каудет.

По думите ѝ са получили информация от гръцките власти, в която се твърди, че има алтернативни пътища и проблемите са временни.

„В кореспонденцията не се признава твърдението за блокиране на движението на стоки”, заяви тя.

По отношение на процедурата за нарушение на страна-членка, Лусия Каудет обясни, че да влезе в ход винаги е възможно, ако има юридическо основание за това, но се използва само в краен случай, предаде БНР.

Европейската комисия не е упълномощена чрез правото на Европейския съюз да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българско-гръцката граница. Наказателната процедура за нарушаване свободното движение се задейства само в краен случай. На този етап Брюксел не разполага с юридически инструменти за принуда срещу гръцките власти за премахване блокадите по граничните пунктове, обясни Каудет.

Жандармерия тръгна към Кулата

Три автомобила на жандармерията тръгнаха от Благоевград към Петрич и ГКПП Кулата, предаде БГНЕС. ГКПП-Кулата е блокиран от жива верига...

По думите ѝ наказателната процедура отнема много време и не се случва лесно. Каудет посочи, че в момента събират данни по въпроса от двете държави – България и Гърция, както и информация от медиите. „Когато имаме обобщена информация, ще преценим какви действия да предприемем”, поясни говорителят по вътрешния пазар на Европейската комисия.

Тя напомни, че свободният принцип на движение на стоки е основен приоритет на Европейския съюз и вътрешният пазар.

„Важно е да се знае, че при извънредни обстоятелства тези принципи могат да бъдат временно поставени под въпрос”, посочи тя. Каудет подчерта, че прилагането на закона е отговорност на националните власти в Гърция. „Винаги има възможност ЕК да провери дали не се нарушава договореното на ЕС, но това е твърде тежка мярка, а не сме стигнали още до нея”, добави говорителят по вътрешния пазар на Европейската комисия.

Българските и гръцките власти са информирали Еврокомисията за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията следи въпроса внимателно и е поискала от гръцките власти да съобщават какво се случва,и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата. ЕК получава всекидневно данни за положението по границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com