Една година от атентата на летище "Сарафово"

15921
Една година от атентата на летище "Сарафово"

Днес се навършва една година от атентата на летище Сарафово в Бургас. На 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула". Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на "Хизбула". Техеран отрече да е замесен в атентата, а "Хизбула" не отговори публично на обвиненията на Израел.

През следващите месеци след атентата до края на януари 2013 г. българските официални власти така и не обявиха окончателните резултати от разследването, които да посочат конкретен извършител. През месец септември бившият премиер Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха въпроса за атентата в Тел Авив. Тогава Борисов каза, че София не разполага с достатъчно информация за това кой е извършителят на атентата.

Малко по-късно пред декември се състоя и срещата на Борисов в САЩ с президента Барак Обама. По данни на световните информационни агенции, основна тема на разговорите е бил именно напредъкът на България в разследването на кървавата трагедия в "Сарафово". Бившият премиер отново заяви, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт.

На 17 януари 2013 г. българското общество научи отново от чуждите медии (Ройтерс, израелски телевизии и арабска преса) за изненадващото посещение на бившия външен министър Николай Младенов в Израел. По техни данни Николай Младенов е информирал израелските власти за разследването на бомбения атентат. Нещо повече, заговори се, че той е донесъл доклад за атентата, който сочи, че "Хизбула" стои зад атентата. Българският доклад сочел още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщи телевизия Канал 2. От кабинета на Младенов отхвърлиха информацията за доклада, но потвърдиха, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказа да разкрие подробности. Президентът Росен Плевнелиев също заяви, че няма доклад за "Хизбула" и не е виждал такъв.

Визитата на Младенов в Израел съвпадна с посещението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в Дъблин, където се състоя среща на вътрешните министри на страните-членки от ЕС. По данни на европейски източници, той е информирал своите колеги за хода на разследването. По същото време се появи и информацията, че окончателните резултати от него ще бъдат обявени на 5 февруари на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. В деня на провеждането му водещите американски издания "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт Джърнъл" съобщиха, че се очаква българските власти да потвърдят наличието на връзка между "Хизбула" и самоубийствения атентат през юли 2012 г., което се и случи на практика, припомня БГНЕС.

На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи "Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас.

След като българските власти официално обявиха, че зад кървавия атентат в Бургас стои ливанската шиитска групировка "Хизбула", новината беше коментирана от всички заинтересувани световни сили – Европейският съюз, САЩ и Израел.

Външният министър на ЕС баронеса Катрин Аштън обеща заключенията на българските власти да бъдат "оценени сериозно, защото са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняванията на невинни и цивилни хора". Белият дом призова Европейския съюз да вземе мерки срещу растящата заплаха, която представлява "Хизбула". Водещият съветник по въпросите, засягащи сигурността и кандидат на президента Барак Обама за директор на ЦРУ Джон Бренън призова европейските държави да предприемат "активни действия", с които да разобличат инфраструктурата, финансирането и операционните мрежи на "Хизбула".

В същият дух беше реакцията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. "Атентатът в Бургас беше атака на европейска територия срещу държава-членка на ЕС. Ние се надяваме европейците да направят налагащите се заключения", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху. Ливан обеща пълно съдействие на българските власти в разследването.

"Хизбула" излезе с официална позиция по въпроса една на следващия ден, 6 февруари. Номер две в групировката Наим Касем обвини Израел, че води "международна кампания" срещу шиитското движение. Както и преди "Хизбула" продължава да отрича съпричастност към трагедията в Бургас.

През март 2013 г. председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕС може да обсъди въпроса за включването на "Хизбула" в списъка с терористични организации след резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас, което все още не е приключило. За да се вземе подобно решение е необходимо единодушие в ЕС. Според информацията на EUobserver, скептично настроените страни, които включват още Италия, Ирландия и Полша, се страхуват, че включването на "Хизбула" ще дестабилизира Ливан, където организацията е и голяма парламентарно представена политическа сила. Необходимостта от радикалната стъпка се подкрепя, освен от Лондон, и от Германия, Франция и Холандия.

У нас на 2 април 2013 г. стана ясно, че експертизите около атентата в Сарафово са приключили. Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена от терориста на летище Бургас. На 26 април 2013 г. пък беше извършен следствен експеримент на полигон край Ихтиман, който повтори атентата с манекени. По думите на разследващите експериментът е успешен.

Сегашният външен министър Кристиян Вигенин постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на Хизбула. А колегата му вътрешният министър Цветлин Йовчев ден преди годишнината от атентата в Бургас заяви, че откакто той е на поста министър на вътрешните работи има допълнителна информация, която подкрепя досегашните становища.

Няма промяна в българската позиция, заяви Йовчев – имаме следи и те са ясни – "Хизбула". Няма съмнения кой е извършителят, не е установена неговата самоличност. Води се следствие и оттук нататък само прокуратурата може да каже какво да изнесе публично, подчерта вътрешният министър.

Йовчев: Нова информация потвърждава участието на "Хизбула" в атентата в Сарафово

Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към "Хизбулла". Това каза на пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com