Държавата още няма официалните документи, за да помогне на Мизия

14866
Държавата още няма официалните документи, за да помогне на Мизия
Снимка: БГНЕС

Хаосът след големите наводнения в България през това лято продължава. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Като част от Комисията за преодоляване на последствията от наводненията мога да ви кажа, че още не съм получил отчетните документи за щетите в Мизия. Аз не знам в момента колко фургона трябва да се доставят на общината – нямам документи, за да мога да направя сметка. Иначе държавата е готова веднага да направи доставка, посочи Бакалов.

Петър Николов: Във Варна не строят блок за пострадали в наводнението, а за малцинства

Доверието е най-дефицитната стока в България. Поредното доказателство в тази насока идва от поредния протест - този път във Варна. Прич...

Според вътрешния министър е абсурдно при бедствия да се действа постфактум. Защо отменихме Закона за бедствия, аварии и катастрофи, попита той. С отмяната му се прехвърлиха задължения в тази сфера на общини, а те са им неспецифични. МВР стана главно действащо лице от страна на държавата, което не е редно. Системата е сбъркана – вие виждали ли сте американският вътрешен министър да ходи при бедствие на място? Трябва да има система, а не да бягаме след последствията, категоричен беше вътрешният министър. Не може реката да е празна, а улиците да са пълни с вода – това показва, че не е помислено навреме, добави Бакалов.

Изборите и МВР

Кандидат-депутати може да се опитат да си купуват преференциален вот на изборите на 5 октомври. Не споделям това свое опасение "случайно", но като вътрешен министър нямам право да коментирам повече. Чрез преференции дори кандидати на неизбираеми места могат да получат депутатско място, посочи Йордан Бакалов.

Според Бакалов в момента най-голямата трудност е оперативната работа по предотвратяване на купуването на гласове. Вътрешният министър припомни основните схеми за купуване – например прави се един вид кастинг между лица, които да осигурят застъпници и който даде най-много гаранции за свършване на работа, получава парите на съответната партия. В много населени места пък се действа и чрез търговията с дървесина – който гласува "правилно", получава дърва за огрев. Трета схема е, особено в провинцията, „местният онбашия” да организира мрежи от свои хора за събиране на гласове.

До 4 млн. лева могат да стигнат щетите в Берковица

Между 3 и 4 млн. лева по предварителни оценки са щетите от наводнението в Берковица, съобщи кметицата Димитранка Каменова. В края на м...

Бакалов говори и по вчерашния случай, в който кандидат за депутат беше задържан заради непристойно поведение в метрото. Някои хора си въобразяват, че като имат удостоверение за кандидат-депутат и могат да правят всичко, каза кратко министърът.

Йордан Бакалов увери, че пари за извънреден нощен труд в МВР има и новият Закон за МВР може да се изпълни, но задължително е нужна актуализация на държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com