Дончев: Имаше абсолютна неграмотност на членовете на избирателните комисии

5402
Дончев: Имаше абсолютна неграмотност на членовете на избирателните комисии
Снимка: БГНЕС

По време на местните избори от 25 октомври се е видяла абсолютната неграмотност на членовете на избирателните комисии. Това посочи днес Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, от парламентарната трибуна. Той беше натоварен от правителството с отговорността за провеждането на вота, който се отличи с големи нарушения и над 400 хил. недействителни бюлетини.

Дончев отговори на въпроса на депутата от БСП Георги Божинов относно организацията и провеждането на местните избори. "Българските граждани станаха свиделите на мръсни избори. Това не са мои думи, а на министър-председателя и на председателя на опозицията", заяви Божинов. По думите му нарушенията при вота са посегателство върху политическите права на гражданите, а това е нарушаване на Конституцията.

Посочвайки причините за "трудностите" при провеждането на местните избори, Дончев заяви, че въпрос трябва да се постави на качеството на провежданите обучения на изборната администрация. "Очевидно то е било недостатъчно", коментира той.

Засега оспорванията на местния вот минават по селата

Оспорването на местните избори пред съда засега има най-голям успех в селата и по-малките градове. Тази констатация прави в. "Сега". В...

Според Дончев част от отговорностите да не се допускат подобни проблеми на избори са в правомощията на Народното събрание (НС). "Част от текстовете на Изборния кодекс дават дефект при прилагането им в практиката", каза вицепремиерът. По думите му проблем е лимитирането в закона на броя на членовете в областните избирателни комисии, което е създало проблеми особено в големите градове. Дончев също така каза, че е въпрос на дискусия дали членовете на изборните администрации трябва да се избират на политически или професионален принцип. Според него добро предложение е политическите партии да излъчват членове в комисиите, които да имат професионален председател.

Централната избирателна комисия (ЦИК) има лидерска роля, а всички останали общински избирателни комисии (ОИК) имат определено ниво на независимост. По думите на вицепремиера, това е добре в нормална ситуация, но поражда трудности в критични моменти.

"Образувани са 171 досъдебни производства за престъпления, свързани с Изборния процес", посочи още Томислав Дончев, добавяйки, че 121 от тях са пряко свързани с престъпления срещу политическите права на гражданите. Аз се надявам и на ниво законодателство и на ниво институции подобни нарушения не са само да са наказвани, но и да не се случват, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com