Доц. Христова: Не сме казвали, че със 7000 имигранти ще решим демографската криза

4186
Доц. Христова: Не сме казвали, че със 7000 имигранти ще решим демографската криза
Снимка: БГНЕС

Очевидно като говорим, не ни разбират. Така доц. Антоанета Христова коментира пред Нова телевизия публикация на в „Труд”, че БАН предлага заселване на 7000 бежанци в България за борба с демографската криза.

Това, което казахме, е че миграциите не могат по принцип да решат демографска криза. Не знам откъде се е появило числото „7000”, подчерта Христова.

Най-оптимистичният демографски план у нас е за нулев прираст към 2020 г.

При най-оптимистичния демографски вариант към 2020 г. България ще има нулев или леко отрицателен естествен прираст около минус 2 промил...

Доцент Христова заяви, че на първо място в борбата с демографската криза държавата трябва да придвижи реформата в здравеопазването, защото сме на първо място по смъртност в Европа. В раждаемостта и миграциите има някакъв потенциал, но те не могат да решат проблема, подчерта Христова. Смъртността ни се увеличава от 60-те години на миналия век и оттогава не можем да се справим с това. Но сме имали политика за „побългаряване” на малцинствата между 1960 и 1990 година, което е довело до 40% увеличение на българското население, каза още тя. Около 8-9% е турското малцинство, а около 5% е ромското, което е под 800 000 души, обедини се Христова с Иван Нейков. Ромите също напускат България, намалява и раждаемостта при тях, добави тя.

След като имаме такава демографска картина, в следващите поне 20 години ще расте постоянно делът на възрастните работници, посочи бившият социален министър Иван Нейков. Сега при 100 излизащи в пенсия влизат само 70 млади, каза той. Нека да започнем да работим за адаптиране на труда към организма на по-възрастни хора. Защо сега за по-младите е предвидено 5-6 часа работен ден, а за старите – не, попита още Нейков. И добави – няма европейска държава, която да няма политика по отношение на мигрантите. За пръв път например има толкова много молдовци, станали български граждани, които работят в сферата на туризма. Не трябва да се страхуваме, обясни Нейков.

Досега политиката на българската държава беше да запазва младите хора, но това не се получава. Затова трябва да погледнем към български общности извън България. На второ място е интересът от Южна Европа – от Италия има много голям инвеститорски интерес. На трето място са много хора, които са се образовали у нас, но се чувстват несигурни в чужбина, където работят. Трябва да се отворим и към тях, смята доц. Христова.

За пръв път истинско, дълбоко изследване показа, че България няма да изчезне, няма българският елемент да се претопи, категоричен беше Иван Нейков.

От БАН и НСИ обориха прогнозата, че ромите ще станат повече до 35 години

Това, което чух вчера (26 август), беше катастрофично и неточно говорене и интерпретация на числа, категорично коментира доц. Антоанета...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com