До момента 12 500 са установените лица с досиета в Държавна сигурност

4425
До момента 12 500 са установените лица с досиета в Държавна сигурност
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов обяви, че за осем години работа са установени 12 500 лица, обвързани с Държавна сигурност. От тях 10 100 са обявени публично.

Това стана ясно по време на международната конференция „Комунистическите тайни служби - митове и реалности“, на която присъства и вътрешният министър Румяна Бъчварова, предава Topnovini.bg.

Обявиха агентите на Държавна сигурност и в местната власт на Разград

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните ...

Костадинов уточни, че решението за пренасянето на военните архиви вече е в ход, като се очаква да приключи в началото на следващата година.

От своя страна Бъчварова заяви, че данните от архивите на Държавна сигурност ще бъдат достъпни в отворен код, който е лесен за обработка от компютър. Така изследователите ще могат по-лесно да открият зависимостите между тогавашните служби и съвременните.

Силовият министър призна, че преходът в България не е сред добрите примери и посочи липсата на синхрон между политическите реформи и икономическите промени през годините като най-големият проблем.

Припомняме Ви, че през юни тази година БСП предложи преобразуването на Комисията по досиетата в исторически институт. Тогава от парламентарната трибуна депутатът от БСП Атанас Мерджанов в декларация от името на своята група заяви, че "изводите от дейността на тази комисия доказват, че създаването й е било грешка".

Методи Андреев: Няма български парламент, в който да няма хора от бившата Държавна сигурност

"Няма български парламент, в който да няма хора от бившата Държавна сигурност. Сега вече има агенти на съвременните служби за сигурно...

Според Мерджанов е "съвършено несправедливо на една и съща плоскост да се поставят доносника и разузнавача". Именно за да се направи това разграничение, БСП е подкрепила закона за досиетата и създаването на специална комисия през 2007 година, каза той. "Изводите от дейността на тази комисия доказват, че това беше грешка. И макар тогава да подкрепихме по-лекия вариант, без лустрационни текстове, и макар инициаторите на този закон тогава сега да са в други партии, разочарованието от дейността на комисията се оказа голямо", призна Мерджанов от името на БСП.

По-рано през април независимия депутат Велизар Енчев заяви, че "в Комисията по досиетата за извършени груби административни престъпления, които застрашават наши сътрудници зад граница. При моята работа в комисията по досиетата получих много шифрограми. Установих, че имената така са задраскани, че се четат", каза Енчев. По думите му става дума за престъпления поради бездействие, които разкриват имената на български сътрудници в Близкия Изток и на Балканите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com