До 3 месеца тръгват влакове по Дунав мост 2

37644
До 3 месеца тръгват влакове по Дунав мост 2
Снимка: БГНЕС

Пътнически и товарни влакове по Дунав мост 2 Видин – Калафат ще минават след февруари – март 2014 г. Това съобщи пред „Фокус" Християн Кръстев изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД.

„С румънците работим добре – очакваме февруари - март 2014 г. да пуснем движението на товарни и пътнически влакове по Дунав мост 2, след като бъде подписана последната спогодба, която е необходима", каза Кръстев.

Изпълнители: Дунав мост 2 няма да се срути

Изказването, че Дунав мост 2 ще се срути е силно преувеличено и не отговаря на истината. По този начин Владимир Андреев, изпълнителен д...

„Работим и с гръцката железница, независимо, че тя има по-големи проблеми от нас. Работим добре и със Сърбия – възстановихме движението на пътническите влакове между Сърбия и България, което беше нарушено", добави той.

Кръстев съобщи още, че сръбските железници и македонските железници имат задължения към БДЖ и смятат да се издължат.

„От началото на декември започнахме активно да водим преговори със сръбските железници по повод техния дълг към БДЖ. Лично министър Папазов се включи в преговорите. Вече е създадена и работна група, която в началото на януари ще проведе срещи в Белград, за да се подпише споразумение, в което точно е разписано разсрочването на дълга и схемата за покриването на задълженията. Дългът на сръбските железници към БДЖ е формиран в периода 1996 г. – 2006 г. и е на стойност 7,5 млн. евро", каза Християн Кръстев.

„С македонските железници проведохме разговори още преди тези със сръбските железници. Там вече сме готови с подписване на споразумението. Дългът на македонските железници към БДЖ е от периода 1991 г. – 2007 г. и е в размер на 2,5 млн. евро", обясни още той.

МТИТС: „Дунав мост 2” не е застрашен от срутване

Няма опасност „Дунав мост 2” да се срути. Дефектите, установени на съоръжението, нямат нищо общо със здравината му. Това се...

По думите му изплащането на дълговете, които имат сръбските и македонските железници, би помогнало на холдинга да покрие част от задълженията си към банките кредиторки, за чието разсрочване се водят тежки преговори от няколко месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com