До 100% е надхвърлен капацитетът на лагерите за бежанци

21582
До 100% е надхвърлен капацитетът на лагерите за бежанци
Снимка: БГНЕС

От 20 до 100 процента е надхвърлен капацитетът на лагерите за бежанци в страната, каза председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Търсят се начини за осигуряване на топлото през зимата, каза той на среща в парламента с депутати на ГЕРБ, НПО и сирийски представители, предаде БНР.

Топлото, храната и хигиената остават проблемите за бежанците. Николай Чирпанлиев каза, че най-сериозно е положението в бежанския център в Харманли. Там успоредно с настаняването прокарваме ток r вода. Най-добре е в центъра в Баня. Въпреки това зимните месеци трябва да бъде осигурено и топлоподаването.

Демонтират палатките от бежанския център в Харманли

Палатките в бежанския център в Харманли ще бъдат демонтирани, решиха представителите на институциите, ангажирани с кризата на спешна с...

"Парното във "Военна рампа" е готово, обаче хората са свикнали на по-топли температури, но в България законът е такъв - три поредни дни с ниски температури и тогава се пуска- затова им е студено, ама няма как. Парно ще пуснем до няколко дни във "Враждебна", вече се правят проби, сменяме горелки. Това се прави и в Харманли, и там осигуряваме условия. Екипите заминаха днес и в Ковачевци, защото утре температурите ще паднат", заяви той.

"Проблемът с храната е, че за част от бежанците тя е неподходяща. В Ковачевци от 80 майки има 60 бременни, а това означава и друг тип храна. Няма и социална кухня, която да осигури храна за 65 лева месечна издръжка на човек", посочи още Чирпанлиев. Той обясни, че в бежанските центрове са осигурени помещения, където хората да си готвят. От Агенцията по бежанците отбелязаха обаче пред представителите на сирийската общност, че за да има интеграция на техните сънародници, трябва да има и желаещи да учат български. От диаспората се възмутиха от насажданата в обществото нетърпимост към бежнаците.

От сирийската общност поискаха и съдействие при доставката на вече събрани помощи. Неправителствените организации обясниха, че могат да помогнат в някои от дейностите. Скоро в интернет ще започне да работи сайт, който ще помага на дарителите да се ориентират в кой център от какво има нужда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com