Днес се провежда "София Прайд"

10126
Днес се провежда "София Прайд"
Снимка: Getty Images / Guliver

На 27 юни в София за осми път ще се проведе ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) "София Прайд".

Традиционно началната точка на шествието ще събере участниците в пространството пред паметника на Съветската армия в 17.00 часа. Стартът на шествието ще бъде в 18:00 часа, като ще премине по централни столични булеварди.

"София Прайд" е най-голямото ежегодно събитие в България посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТИ хората у нас. Тази година фокусът на прайда е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование. При провеждането на Прайд събития по целия свят хомосексуалните и хетеросексуалните хора заедно въплъщават принципа, че всички граждани трябва да имат едни и същи права: да живеят, да обичат и да работят без страх от дискриминация. Никой не бива да бъде обект на различно отношение въз основа на сексуалната му ориентация или идентичност.

18 посолства вече изрази подкрепата си за Прайда с декларация, в която заявиха: "София Прайд е възможност да защитим човешките права и толерантността, да приветстваме различието и да осъдим хомофобията. Уличното шествие на София Прайд съдейства за по-голямата видимост на българските ЛГБТИ хора и изпраща важно послание до хилядите гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами".

Организаторите на прайда цитират данните на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), която през 2012 г. обяви данните от допитване сред ЛГБТ хората в България. От анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че "винаги" или "често" са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище. С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com