Директорът на завода в Горни Лом има две оправдателни присъди

35780
Директорът на завода в Горни Лом има две оправдателни присъди
Снимка: БГНЕС

Директорът на завода в Горни Лом, при взрив в който загинаха 15 души, има две оправдателни присъди. И двете са за случаи от преди години, завършили също със смърт на работници.

От прокуратурата уточняват, че в завод "Миджур" е имало предни инциденти през 2006 и през 2007 година. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по чл. 123 НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди, съобщава БГНЕС.

Днес прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур" в село Горни Лом, където експлозия взе живота на 15 души.

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба (НСлС) осъществява разследването по образуваното досъдебно производство за взрива в Горни Лом. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени огледи, претърсвания и разпити в района на инцидента, във Видин и в столицата, информираха от прокуратурата.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. Група от следователи извърши днес следобед оглед на базата в това село, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба е разпитан собственикът на фирмата.

На 3 октомври сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ "Александровска", както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това, ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод "Миджур", както и изземване на документи от административната сграда на завода.

Документацията ще се изземе и от държавни контролни органи в област Видин - Инспекция по труда, РИОКОЗ, служба КОС – МВР. Работи се в тясно взаимодействие с органите на МВР. След огледите предстои назначаване на експертизи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com