Депутати искат Плевнелиев да наложи частично вето върху новия Закон за обществените поръчки

2607
Депутати искат Плевнелиев да наложи частично вето върху новия Закон за обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

Депутатите Мартин Димитров и Гроздан Караджов от ПГ на РБ, Димитър Байрактаров от ПГ на ПФ и други народни представители се обърнаха към президента Росен Плевнелиев с настояване да наложи частично вето върху определени текстове от новия Закон за обществените поръчки, приет на от НС на 2 февруари.

Новите правила са приети без сериозен дебат и при граничен кворум за валидност, аргументираха се те в изявления на брифинг пред медиите в парламента.

Най-голямо безпокойство будели текстовете, свързани със запазването на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като квази съдебна инстанция, независимо от добре развитата система на първоинстанционните административни съдилища; даването на свръхправомощия на председателя на КЗК във връзка с контрола за законосъобразност пред комисията по жалби срещу обществени поръчки; допускането до участие в обществени поръчки на лица, които са осъждани за престъпления с висока степен на обществена опасност; неприлагането на закона от публични възложители за придобиване и продуциране на материал за предавания, предназначен за аудио-визуални медийни услуги и други текстове, предаде БГНЕС.

Според народните представители тези аргументи дават сериозни основания за опасението, че новоприетият закон, в някои свои части, показва редица слабости и ще се превърне инструмент за злоупотреби с публични средства и корупционни практики.

Народните представители призоваваха държавния глава Росен Плевнелиев да упражни правата си по чл. 101 от Конституцията и да върне закона за ново обсъждане в пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com