Деца се използват за политическа агитация, ДАЗД призова за предизборна кампания без нарушения

45596
Деца се използват за политическа агитация, ДАЗД призова за предизборна кампания без нарушения

Във връзка с постъпили в Държавната агенция за закрила на детето сигнали за въвличане на деца в прояви на политически партии, заяви Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

По повод на започващата днес предизборна кампания тя заяви:

Започват предизборните кампании за ЕП, БСП и Бареков откриват "парада"

Предизборната кампания за европейските избори започна официално от полунощ на днешния 25 април – точно един месец преди деня на...

"Децата, заради своята незрялост и степен на развитие, се нуждаят от закрила от въвличане в дейности, които биха имали негативни последици за тях. Предвид своето любопитство, неопитност, стремеж към подражание на възрастните те са една много уязвима на влияние аудитория.

За да се гарантира спазването на правата на децата и да не се допуска въвличането им в прояви, които могат да накърнят достойнството или психиката им, в международното и българското законодателство са предвидени редица мерки.

Законът за закрила на детето регламентира, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности" /чл.11 ал.4/ . В член 4, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета е разписана аналогична забрана: "Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини". Ограничения за включване в политически дейности на деца са заложени и в Закона за политическите партии, според който политическите партии не могат да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. В Конституцията на Република България е регламентирано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии.

Международният акт, регламентиращ правата на децата, а именно Конвенцията на ООН за правата на детето, която България ратифицира през 1991 г., както и националното ни законодателство, прокламират, че родителите имат първостепенна роля за отглеждането и развитието на детето и висшите му интереси са тяхна основна грижа. Член 18 от Конвенцията се отнася до баланса на отговорностите между родителите на детето и държавата и по-специално разглежда подкрепата за родителите при изпълнението на техните задължения. Ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот.

Така ще изглежда бюлетината на изборите

ЦИК прие окончателен вид на бюлетината за евроизборите. Комисията коригира предишния вариант заради извънредни промени в Изборния код...

Отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена."

"Призовавам да се въздържаме от използването на децата ни за политически цели. Нека насочим усилията си към генериране на идеи, с чиято реализация реално да подобрим условията за тяхното развитие, средата в която живеят и благосъстоянието им", заяви Ева Жечева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com