Даниел Митов се срещна с ръководството на Асоциацията на българските превозвачи

3032
Даниел Митов се срещна с ръководството на Асоциацията на българските превозвачи
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов разговаря днес с ръководството на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/. Той обясни предприетите стъпки от страна на външно министерство, които са в неговите компетенции, за разрешаване на кризата с блокадата на българо-гръцката граница от страна на гръцки фермери, съобщиха от МВнР.

„Министерството изпрати своевременно писмо до ЕК, в което категорично заяви, че при създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки”, заяви Митов и допълни, че България вече е заявила позиции в Комитета на постоянните представители на страните-членки на ЕС, а ще направи и същото на предстоящото заседание на Съвета Общи въпроси.

Министърът увери представителите на БАСАТ, че проблемите на българските превозвачи постоянно са на вниманието на правителството и МВнР, като самият той има постоянен контакт по този въпрос с външния министър на Гърция Кодзияс. Същото се отнася и до министър-председателя Борисов, който проведе няколко разговора с гръцкия министър-председател Ципрас. В резултат на тези контакти вчера блокадата на границата бе вдигната. Със стачния комитет на гръцките фермери бе договорен и постоянен прозорец на пропускане от 11.00 до 15.00 ч. всеки ден, докато траят настоящите стачни действия.

От своя страна представителите на бранша изразиха безпокойство от факта, че блокадите се повтарят твърде често, което те определят като тревожна тенденция.

Двете страни се разбраха да поддържат непрекъснат диалог по темата и да действат координирано с оглед в рамките на техните компетенции да направят всичко възможно за предотвратяването на подобни блокади на българо-гръцката граница в бъдеще. Министерство на външните работи предоставя следните директни телефони за денонощна връзка на превозвачите за своевременна реакция и помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com