ДАБ: България може да приеме още 3600 бежанци

5219
ДАБ: България може да приеме още 3600 бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души. Съобщи Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите му агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон.

Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ. Според Казаков тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан.

Австрия обеща на ЕК да не строи огради

В Европа няма място за издигането на гранични огради, за да бъдат спрени миграционните потоци, заяви в телефонен разговор председател...

"До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан. В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан – цели групи – по 20, по 40, по 60 души.Това е тенденцията към момента“, обясни Казаков пред "Фокус".

По думите му агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти.

"Към края на месец септември на база 12 000 молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално“, каза Казаков.

"Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо, че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти“, уточни председателят на ДАБ.

В Унгария пуснаха граничните полицаи в безплатна почивка

Унгарското правителство подсигури безплатна почивка за семействата на всичките 5000 полицаи, които охраняват шенгенските граници на стр...

Казаков припомни мигрантите не проявяват по-силен интерес към България от обичайното, защото традиционно се насочват към по-богати страни от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com