Цветанов: ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор

2756
Цветанов: ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се нуждае от силен партньор, ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор, който да повишава градуса на напрежението и да смятаме, че това е правилният път за силна и обединена България. ГЕРБ И Реформаторския блок трябва да бъдат силни партньори, които заедно с останалата парламентарна подкрепа трябва да правим политики, заяви Цветанов, който благодари на Патриотични блок и АБВ.

Цветанов отряза и хората на Кунева да поставят каквито и да е условия на ГЕРБ

По-реалистичният вариант е да се подпише ново коалиционно споразумение. Може да искам да стана президент на Америка, но не съм американ...

Народното събрание (НС) прие днес на трето четене законопроекта за промени в Конституцията, отнасящи се инициираната съдебна реформа. Гласуването беше поименно, като се разгледа целия текст, без да се правят редакции по текста.

Промените бяха приети с 189 гласа „за“, 39 „против“ и един въздържал се.

Измененията в основния закон бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ и БДЦ. Подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов присъства на гласуването в парламента. Той подаде оставка, след като парламентът гласува промените в Конституцията на второ четене, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. С "прокурорски" поправки във Висшия съдебен съвет се дава превес на прокурорската квота над парламентарната.

След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от правителството, като решението му беше подкрепено от цялата на ДСП, част от Реформаторския блок. Но останалите партии в Блока, начело с ДБГ на вицепремиера Меглена Кунева, заявиха, че продължават да покдрепят Кабинета. Сега РБ ще иска актуализране на коалиционното споразумение с ГЕРБ с искания в първите 6 месеца на тази година да се предприеме радикална съдебна реформа.

Цветанов: Христо Иванов имаше и още има подкрепата на ПГ на ГЕРБ

Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали неколкократно. Това каза пред...

От парламентарната трибуна Цветанов заяви: "2015 г. ще остане историчка за страната, защото даде ясен знак за политическата воля за съдебна реформа". Той обясни, че до приемане на измененията се е стигнало, че направен "политически консенсус". По думите му поправките дават по-голяма независимост на съдебната система. Според него преди 2-3 години подобни изменения са били невъзможни.

Цветанов благодари също така на Христо Иванов и на лидера на ДСБ Радан Кънев, който, по думите му, е направил важни стъпки с разговорите с лидера на ДПС Лютви Местан относно промените в Конституцията. "Те доведоха дотам, че ние можехме да направим тези конституционни промени", каза Цветанов, визирайки събирането на 180 депутатски подписа за иницииране на промените в основния закон.

По думите на председателя на ГЕРБ с промените в Конституцията се е дало ново начало и нов старт на съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com