Цветан Василев: Икономедиа лъже, че финансирам медии с държавни пари

40668
Цветан Василев: Икономедиа лъже, че финансирам медии с държавни пари
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че Корпоративна търговска банка финансира медии. Това заяви в интервю за Deutsche Welle председателят на Надзорния съвет на банката Цветан Василев.

Василев даде интервю за престижната германска медия, след като КТБ официално се оплака от тенденциозност в материалите на Иван Бедров и Еми Барух по отношение на банката, а след това двамата журналисти бяха уволнени. Тогава германската медия посочи, че решението не е свързано директно с писмото на КТБ. Впоследствие Deutsche Welle обяви, че ще възстанови сътрудничеството си с двамата журналисти.

Медийната кампания срещу мен е заради КТБ, твърди Иво Прокопиев

Олигархията е тогава когато икономическото си влияние за политически интереси, но всъщност олигархията е това, което прави един малък п...

Една от най-интензивно разпространяваните лъжи в кампанията на Икономедиa за КТБ АД е тази, че банката се възползва от наличието на средства на държавни фирми, за да финансира медии. Това подчерта Василев в интервюто, което е взето лично от Верица Спасова, ръководител на главната редакция на Deutsche Welle за Централна и Югоизточна Европа.

„Компании с държавнo участие, предимно от сектор енергетика, са клиенти на КТБ АД от 13 години. Нямам спомен досега някоя от тези компании да е казала, че нейните пари са използвани за нещо друго, освен за обслужване на дейността ѝ, в това число - за текущи разплащания, предоставяне на кредити, на други гаранционни инструменти като акредитиви, банкови гаранции и прочие. Говоря за 13 години партньорство с тези компании”, обясни Василев.

„Нито един лев или евро от сметките на тези компании не са използвани за финансиране на Нова българска мeдийна група, защото тя не се финансира от КТБ АД. Кaкто и по принцип тя не се финансира от Корпоративна търговска банка”, подчерта банкерът.

Справка на държавната администрация към 31 март тази година показа, че КТБ е банката, в която най-често държавни предприятия държат средствата си. Специално по отношение на енергетиката картината е следната: 59,44% от парите на Националната електрическа компания се държат в Корпоративна търговска банка, 96% от парите на „Булгартрансгаз” и  88,20% от парите на Българския енергиен холдинг също са в КТБ. Подобно е положението и при Енергийния системен оператор (ЕСО) – 94,76% от парите му са в Корпоративна търговска банка. Най-много средства на „Мини Марица Изток” ЕАД също са в КТБ – 50,34%.

Барух и Бедров се връщат на работа в Deutsche Welle

Журналистите Еми Барух и Иван Бедров са поканени отново на работа в Deutsche Welle. Това беше съобщено лично от представители на ръково...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com