С какво се храни лисицата?

6521
С какво се храни лисицата?
Снимка: iStock

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе, е месото. Лисицата използва за храна над 300 различни видове дребни бозайници, предимно гризачи, както и птици. Конкретните „порции“ зависят от годишния сезон и местообитанието.

Какво яде лисицата зимно време?

Най-атрактивният вид храна в този сезон са определено гризачите – най-често полски мишки, полевки. Когато лисицата ловува мишки, нейното поведение напомня това на котката. Тя също използва ефекта на изненадата, като проследява жертвата си и я напада, обикновено без да й даде шанс за оцеляване. Този процес носи названието „мишкуване“.

През зимата лисицата също проверява обстойно горски насаждения и речни брегове, обикновено в търсене на птици, като се случва да яде и мърша. Хваща най-често малки, но понякога и големи птици, например, лебеди. Не подминава яйца и пиленца. Сред горските пояси обича да се храни със зайци; открие ли заешка дупка, унищожава цялото семейство зайци. В случай, че срещне сърна, също напада. А в близост до жилищни сгради, една лисица, естествено, не може да издържи на изкушението да провери какво има в курника – каква лисица ще е иначе? Така, че менюто й е доста богато даже и в зимния сезон.

Кои са животните, които не спят зимен сън – знаете ли?

Какво яде лисицата в топлите сезони?

Пролетта и лятото тя се храни доста плътно, тъй като тогава отглежда бебета. Лисичетата се раждат в края на март и в продължение на месец и половина бозаят майчино мляко. Раждат се обикновено 5-6 бебета, които към края на април започват вече да изпълзяват от дупката и играят. В този момент мама и татко вече носят жива храна на „дечурлигата“; в интерес на истината повече полужива, колкото да развиват ловни умения.

В допълнение към основното си меню, лисицата не се гнуси също от овощни и горски плодове.

Хранене на лисици в домашни условия

Днес все по-често е възможно да видите необичайни животни да живеят заедно с хора в домашни условия. Разбира се, препоръчително е да завъждате такива домашни любимци още от най-ранна възраст.

Дива лисица също може да се отглежда у дома, но трябва да й се осигурят необходимите условия за нормален живот. Главно в това отношение е менюто й на хищник – какво да се прави, тя не е виновна, че такава е създадена от природата.

Ловки не само в кокошарника: За първи път заснеха как лисицата улови 10 шарана (ВИДЕО)

Лисицата е необходимо да се държи в заграждение, волиера. В апартамент е по-неудобно, отколкото във вила или селска къща – ще ви е нужна голяма клетка, където може да играе. За тоалетна служи кутия с пясък, която обаче лисицата лесно свиква да ползва. Необходимо е да пускате редовно лисицата от клетката, поне когато в жилището има стопанин.

Най-добре е да бъде хранена с висококачествена кучешка храна, а за разнообразие да я глезите от време на време с овощни и горски плодове. Но не забравяйте, че все пак лисицата е хищник - затова може да я храните с пилешки вътрешности и хрущяли. В никакъв случай не се дават на лисици сурова риба и рибени кости. Малки лисичета се хранят обикновено с мляко или млечни продукти.

Ала когато имате такова животно у дома си, трябва да внимавате за поведението му – то може да бъде напълно непредвидимо, а понякога даже опасно и за самия собственик. Както го е казал още Джек Лондон: „Дивото зове!“

И така, хранителното меню на лисицата е доста разнообразно – с това би трябвало да се съобразяваме, ако ни влече да имаме такъв домашен любимец / любимка. То ще зависи от осигурените условия на живот, както и от годишния сезон.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...