ЦИК има готовност за избори "2 в 1"

7345
ЦИК има готовност за избори "2 в 1"
Снимка: Thinkstock

Това, дали ще има референдум заедно с местните избори или не, няма да затрудни ЦИК в организацията на изборите. Имаме готовност да проведем избори "2 в 1", заяви Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия, предаде БНР.

"Всъщност местните избори са тежкото предизвикателство - те изискват координация в работата с 265 общински избирателни комисии. Това е значително по-трудна от технологично естество задача, отколкото работата с 31 районни избирателни комисии", коментира Томов.

Студентите няма да могат да гласуват само със студентска книжка

Различното в местните избори е, че ученици и студенти няма да могат да гласуват в населеното място, в което учат само с ученическа ли...

Той отбеляза, че въпреки че датата 25 октомври се спряга в публичното пространство като ден за изборите, тъй като тя беше спомената от президента Росен Плевнелиев, все още няма указ за нея.

"Ние формално все още не сме в кампания - чакаме президентски указ, така че няма как да бъдем наясно на 100% преди нещата да са официализирани", каза Томов.

"Когато окончателно знаем размера на задачите си в тези избори, тогава ще можем да коментираме какво допълнително ще можем да правим във връзка с евентуалната организация на национален референдум, коментира Томов, който припомни, че е възможно и да бъдат организирани референдуми на местно ниво", допълни той.

Най-същественият проблем на избирателната кампания не са преференциите, смята Цветозар Томов, а опитът на секционните избирателни комисии в броенето на преференциалния вот и с опита на избирателите да гласуват преференциално.

В София, Варна и Пловдив гласуват с 4 бюлетини на изборите

С 4 бюлетини ще гласуват жителите на областните градове София, Варна и Пловдив на предстоящите избори за кметове и общински съветници. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com