Членки на НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство

4304
Членки на НАТО ще могат да охраняват българското въздушно пространство

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които става възможно охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на държави членки на НАТО.

Законът беше приет с 96 народни представители "за", "против" бяха 43, а 13 се въздържаха. Текстовете бяха приети с гласовете на ГЕРБ и РБ.

НАТО твърди: Русия е правила учение за ядрен удар срещу Швеция

Русия е тренирала нанасянето на ядрен удар по Швеция по време на военните учения, проведени през 2013 година. Това заяви генералният се...

БСП имаха предложения охраната на въздушното ни пространство да се извърша от съюзнически държави, които нямат обща държавна граница с България, което изключваше Турция. Това предложение, неподкрепено от Комисията, беше внесено от Валери Жаблянов от левицата и група народни представител. Текстът не беше приет и в пленарна залата, като за него гласуваха само депутати от БСП и Патриотичния фронт (ПФ).

Кристиан Вигенин от БСП предложи пък охраната да се осъществява от българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, членуващи едновременно в НАТО и ЕС, което отново ограничаваше участието на Турция. Този текст също не беше подкрепен, както от Комисията, така и от мнозинството в парламента.

Дебатът по същество

Дебатите в парламента по текстовете в Закона за отбраната и въоръжените сили бяха разгорещени. Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите добавят още един страх за националния ни суверинитет, а сега се слагат под общ знаменател "съюзнически самолети", които преди 25 години са били определяни като "потенциални агресори". Зафиров попита също колко ще струва политиката на обща охрана или "еърполсинг" и защо тези пари ще ги даваме на чужди пилоти, а не ги дадем за модернизация на нашите самолети.

Ангел Найденов от БСП пък припомни, че бюджетът за отбраната е бил намален с 40% през 2009 г. по времето на първото правителство на ГЕРБ. Той каза, че ще пропусне периода 2013-2014, когато управляваха БСП и ДПС.

Плевнелиев: Стратегическото ни партньорство със САЩ е важно не само за България, но и за региона

"Стратегическото партньорство между България и САЩ е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона". Това заяви през...

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов заяви, че левицита прави популистки изказвания. "Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма", каза той, като добави, че комунистическият режим е обявен със закон за престъпен.

Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че правителството прави невъзможното изтребители МиГ-29 да продължат да функционират, а бюджетът за обрана е бил намален през 2009 г., тъй като е имало световна финансова криза, която засегна и България. По думите му левицата иска да върне България към Варшавския договор.

"Ние ще решим коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство. Тя няма да бъде Турция", каза Радев относно притесненията от южната ни съседка. Радев припомни, че от 12 години сме в НАТО, а за това, че няма изтребителна авиация са виновни "колегите от ляво". "Над 4000 дни сте управлявали. Никой от вас не се сети да посочи проблемите, а днес обяснявате какво прави министерството“, каза Валентин Радев. Той заяви, че това пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско, а натовско.

Според Валери Жаблянов с предложението на правителство се дебалансират дипломатическите отношения. "Нашата поправка ще предизвика много по-малко дипломатически сътресения", каза той. Какво означава за Република Гърция, ако предоставим въздушното си пространство на Република Турция, или ако предоставим въздушното ни пространство на Сърбия, която ще стане член на НАТО в обозримо бъдеще, за република Румъния, попита Жаблянов.

"Този закон, не само че е неприемлив за нашата парламентарна група, но той е неприложим, защото не са са обяснени процедурите", заяви ген. Михо Михов от АБВ. Много от нещата, които днес залагаме, всъщност са скриване на неспособността на редица правителства и министерства на отбраната, да осигурят обикновената задача "еърполисинг", каза Михов. По думите му не може също така да се ограничават съюзническите държави на 22-те страни членки на ЕС, както е предложението на Кристиан Вигенин. Депутатът обърна внимание и, че не трябва да намесваме към народопсихологията.

НАТО обеща да усили присъствието си в Полша след конгреса във Варшава

Присъствието на НАТО в Полша ще се усили след конгреса на алианса във Варшава, който ще се състои през юли 2016 г., заяви генералният с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com