ЧЕЗ се оплакаха от щети за 3,2 млн. лв. заради откраднати кабели и проводници

2776
ЧЕЗ се оплакаха от щети за 3,2 млн. лв. заради откраднати кабели и проводници
Снимка: Getty Images/Guliver

Щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през 2015 година възлизат на 3,2 млн. лева. Източени са 30 000 литра трансформаторно масло, в резултат на което са повредени 54 трансформатора. Откраднати са 53 000 метра кабели и проводници.

„Кражбите на съоръжения причиниха стотици прекъсвания на електрозахранването и през последната година. Въпреки огромните загуби за дружеството, най-потърпевши остават хората, които търпят неудобства. Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването“, казва Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България, съобщават от дружеството.

Заради кражба на масло стотици потребители бяха без ток в Бухово

Трансформаторно масло е било източено от два работещи трансформатора в град Бухово. В резултат без електрозахранване останаха 541 домак...

Кражбите и вандализмът на инфраструктурни съоръжения са сериозен проблем от национален мащаб, който нанася огромни щети на икономиката на България и пряко ощетява българските граждани. Необходимо е посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, тъй като подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, на ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com