Четвърти ден на протести срещу провалената съдебна реформа

6604
Четвърти ден на протести срещу провалената съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

Трети ден на протест - с разяснения на съдиите какво означава реформата

18:30 часа, трети ден на протест заради провалената съдебна реформа. Днес протестът има различен привкус, защото освен традиционното съ...

С викове "Оставка" и "Мафия" и тази вечер няколко десетки столичани протестираха срещу компрометираната съдебна реформа. Шествието следваше законодателната, изпълнителната и съдебната власт, като започна от Парламента, спря за минути пред МС и стигна до Съдебната палата.

Протестът приключи с призив в началото на следващата седмица, когато промените в Конституцията ще се гласуват на трето четене, да бъде по-масов, предаде БНР.

Днес е четвъртият ден на протести след гласуването по спорните поправки в Конституцията и оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. 

Независимо от липсата на обичайната организация в социалните мрежи и тази вечер няколко десетки граждани се събраха пред Народното събрание в знак на протест срещу провалената съдебна реформа.

Съдиите застават зад гражданите за съдебната реформа

Съдии обявиха намерението си да се съберат в петък вечерта пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа, става ясно ...

Протестиращите блокираха за кратко движението пред Народното събрание и се отправиха към Министерски съвет в посока Съдебната палата, предаде bTV.

Протестът тази вечер преминава под надслов "Нека извикаме: Стига вече толкова!". Това бяха думите, които вчера председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов произнесе на тържеството по повод 135 години от съществуването на ВКС в зала Тържествена на Съдебната палата. Речта на Панов завършва с думите: "Нека кажем не на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!"

Хората тази вечер бяха по-малко, но въпреки това успяха да блокират движението по булевард "Цар Освободител" пред парламента. С викове "оставка" и "реформи" протестиращите се отправиха към Съдебната палата по обичайния си маршрут.

Полицейското присъствие е засилено по целия маршрут на протестиращите. 

Хората искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Те искат и съдебната реформа да продължи в оригиналнен вид, така както е замислена от министъра в оставка Христо Иванов.

Христо Иванов: Не се преборихме и няма воля за борба с корупцията. Толкова можах

Надявам се тази моя оставка да послужи за добро, да послужи за това наистина да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната ...

Според присъстващите на протеста, голямото гражданско недоволство ще се съсредоточи в началото на следващата седмица, когато се очаква промените в Конституцията да бъдат гласувани на трето четене в пленарна зала. Протестиращите нямат очаквания, че третото гласуване ще промени сегашната ситуация. Те заявяват, че са тук, за да дадат ясен знак, че избирателите наблюдават случващото се и при следващите избори ще санкционират неадекватното, според тях, политическо поведение.

В същото време - Демократи за силна България (ДСБ) решават на среща в Поморие дали да останат във властта.

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

В петък при последната си публична проява министърът на правосъдието в оставка беше изпратен с аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и от президента Росен Плевнелиев. Иванов присъства на отбелязването на 135-годишнината на съда. ВКС отбеляза своята годишнина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На тържеството дойдоха държавният глава и дипломатически лица.

*Информацията е обновена в 20.30 ч.

Защо не протестираме?

Стотици хора протестират в центъра на София с искане за радикална съдебна реформа.  Коментар на редактора  А защо не хиляди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com