Цената на водата ще започне да скача от 2017 г.

5917
Цената на водата ще започне да скача от 2017 г.
Снимка: Thinkstock

Две нови наредби, които ще регулират цените и качеството на ВиК услугите, трябва да влязат в сила от 1 януари 2017 година. Те са необходими, тъй като при прилагането на сега действащите има редица проблеми. Чрез готвените промени се очаква поетапно драстично повишаване на цената на водата и канализационните услуги, тъй като това е основно условие, за което Европейската комисия настоява с години и е пряко свързано с инвестициите във ВиК сектора, които се осигуряват от европейските фондове чрез Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на двете наредби - Наредба за регулиране на качеството на ВиК услугите и Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите в Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде "Фокус".

Председателят на Комисията Иван Иванов подчерта, че в действащите от 2006 г. Наредба за дългосрочните нива, условията и реда за формиране на годишните целеви нива на показателите за качество на водоснабдителните и канализационните услуги и Наредба за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги има много неточности, неясноти и дори противоречия. Той допълни, че едновременно с това в България са извършени множество законови промени в основни закони като Закона за водите и Закона за водоснабдителните канализационни услуги, както и е била приета стратегия за развитието на тези услуги от 2014 до 2023 година.

Прогноза: цената на петрола може да достигне 80 долара за барел към 2020 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира цена от 80 долара за барел петрол към 2020 година, предава БГНЕС. "Очакваме да в...

Иванов бе категоричен, че промените, които са настъпили в рамките на сектора в резултат на промените в законовите наредби и въпросната стратегия, изискват адекватна реакция с приемане на нови наредби в сектора. Той определи двете наредби, които бяха положени на обществено обсъждане, като новият инструментариум, върху който ще стъпи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в своята дейност по регулиране на ВиК сектора в Република България в следващите месеци и години, което ги прави изключително важни.

Председателят на КЕВР увери, че Комисията е разгледала, обсъдила и приела въпросните наредби изключително внимателно по време на 5 заседания. Той уточни, че след днешното обществено обсъждане ще даде двуседмичен срок, в който всяко едно от дружествата – оператори на ВиК услуги, ще може да депозира писмено своите предложения за разглеждания от работната група и едва след това двете наредби ще бъдат окончателно приети от Комисията, след което трябва да бъдат приети на заседание на Министерски съвет. Техен вносител ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев. Иванов изрази убеденост, че наредбите ще бъдат приети своевременно, тъй като са от голяма важност.

Ивайло Касчиев, който е ръководител на отдел "Ценово регулиране и бизнес планове- ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране, коментира, че едно от основните изисквания на ЕС е в цените на ВиК услугите да бъдат допуснати разходи за амортизация върху публичните активи. Към момента ВиК активите са собственост на дружествата и съгласно разпоредбите на Закона за водите те трябва да станат публично-държавна или публично-общинска собственост, тоест да бъдат извадени от балансите на ВиК операторите и да бъдат дадени на асоциациите по ВиК за управление, както и да се сключат договори между асоциациите по ВиК и ВиК операторите. В действащата наредба има показатели с дългосрочни нива, които трябва да бъдат постигнати от дружествата. Разликата в новата ще е, че до сега тези дългосрочни нива бяха определени като еднакви за всяко едно дружество, без да се отчита тяхната специфика, а сега КЕВР ще определя показатели, които трябва да бъдат постигнати общо от сектора. Индивидуалните нива на всяко дружество ще бъдат определяни в съответствие с неговата специфика, обясни Касчиев.

След окончателното приемане на наредбите на закрито заседание на КЕВР и изтичането на двуседмичния срок за становища и предложения, което ще стане в следата на месец декември, регулаторът ще даде подробна пресконференция, посветена на готвените промени.

Цигарите започват бавно да поскъпват заради увеличение на акциза

От 2016 година цигарите ще започнат да поскъпват бавно заради увеличение на акциза върху тях, реши бюджетната комисия в парламента. Цен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com