Цанова: Ива Йорданова не се е явила на публичен конкурс

33586
Цанова: Ива Йорданова не се е явила на публичен конкурс
Снимка: БГНЕС

Има сериозни проблеми в дейността на Агенцията за българите в чужбина. Там има нарушения и сериозни съмнения за корупция, издават се удостоверения за български произход, които не доказват, че съответните кандидати, главно от Македония, Албания и Косово, имат възходящ роднина българин.

Това каза пред Дарик радио служебният вицепремиер Илияна Цанова, която преди дни назначи съветничката си Ива Йорданова за зам.-председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Българска министърка последва холандския пример и яхна колело

Холандският премиер отдавна е известен с това, че ходи на работа с велосипед. Явно неговият пример е последвала и министърът на еврофон...

Основната функция на Ива Йорданова сега е да съдейства на съответните органи да извършат проверки в агенцията. Срокът е изключително кратък - 30 октомври, обясни Цанова. Ние нямаше как да оставим агенцията без ръководство, посочи още тя.

В отговор на въпрос дали назначаването на Йорданова е политическо, Цанова каза: В българския политически живот критичната маса на свързани лица отдавна е постигната – всеки познава всеки.

Намирам за крайно неуместни опитите за спекулиране с личния живот, допълни Цанова по повод назначението на Йорданова, която нашумя след като стана ясно, че живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, който е в процес на развод със съпругата си.

Госпожица Йорданова има задача – нека да видим как ще я свърши, каза още служебният вицепремиер. Тя обясни как се е стигнало до назначаването на младата Йорданова, участвала в танцувално шоу на Слави Трифонов: Интервюирах няколко кандидата, аз не я познавах. Помолих за няколко CV-та, като моята идея беше да направим една по-ефективна кампания за изборите. В интерес на истината, кампанията беше изключително успешна, Йорданова я направи – организира цялата работа, свърза се с председатели на български общности в други градове, с хората, които направиха интерактивната карта за изборните секции. Ива Йорданова не се е явила на публичен конкурс, призна Цанова.

Цанова очаква до края на октомври да бъдат възстановени плащанията по европрограмите

Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новин...

Това, че Йорданова има връзка в личен план с политик или с кандидат-политик, много са такива хора… Аз никога няма да назнача човек, който не харесвам професионално. Аз дълго време съм живяла в чужбина и съм назначила не един или двама, заяви още Цанова.

Тя уточни, че председател на Агенцията за българите в чужбина ще бъде предложен или от служебния кабинет или от следващия редовен кабинет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com