Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева

10749
Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването от длъжност на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева, предаде БГНЕС.

В началото на днешното заседание на ВСС главният прокурор поиска включването на допълнителна точка в дневния ред, въз основа на която поиска съдия Янева да бъде отстранена от длъжност.

В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс.

Искането е свързано с установените нарушения свързани с издаването на разрешения за ползване на СРС-та от шефката на СГС Владимира Янева във връзка с разработката "Червеи".

Цацаров заяви, че предложението му не е свързано само с разработката "Червеи", но и с констатации на нарушения по други дела.

Главният прокурор поясни, че срещу Владимира Янева е образувано досъдебно производство, затова, че е подписвала разрешения за нерегламентирано използване на СРС-та. На 18 февруари 2015 г. до Цацаров е постъпило искане от наблюдаващия прокурор за отстраняване от длъжност на съдия Янева до приключване на наказателното производство. "Няма привлечени обвиняеми, но се осъществява активна дейност по събиране на доказателства", каза Цацаров.

След разглеждането на искането и гласуване, Висшият съдебен съвет реши да покани председателя на Софийския градски съд Владимира Янева на изслушване в 14.30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com