Българската антарктическа база е открита за новия полярен сезон

6905
Българската антарктическа база е открита за новия полярен сезон
Снимка: Getty Images/Guliver

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон. Това съобщи по сателитния телефон инж. Йордан Йорданов, командир на базата на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, предаде БГНЕС.

В съобщението се посочва, че след тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база "Карлини" българските полярници успешно достигнали с аржентинския кораб "Субофисиал Кастийо" Южния залив на о-в Ливингстън. След няколкочасово отриване те успяха да влезнат в затрупаните от сняг къщи на базата ни "Св. Климент Охридски" и да пуснат генератора. Въпреки тежката зима постройките са в добро състояние и постепенно десетимата ни антарктици започват въвеждането в нормален работен ритъм на всички съоръжения.

Нов щам на птичия грип е открит при пингвини в Антарктика

Неизвестен досега щам на птичия грип е открит в Антарктика, където учени са тествали група пингвини на Адели, предадоха Ройтерс и Франс...

На 9 декември към о-в Ливингстин ще се отправи втората група, в която освен учени картографи е включен депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Следващата група заминава непосредствено преди Нова година и е съставена основно от млади учени, които ще изследват рудоносната перспективност на скалите, както и климатичните промени съвместно с португалски и испански колеги.

На 6 януари, Богоявление, се предвижда да се открие окончателно завършената постройка на православния ни параклис "Св.Йоан Рилски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com