Българите от Западните покрайнини изложиха проблемите си пред ОССЕ

4770
Българите от Западните покрайнини изложиха проблемите си пред ОССЕ

Старши съветникът на Върховния комисар на ОССЕ за националните малцинства в Хага г-н Алесандро Рота, посети Босилеград и се срещна с представители на българските организации КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“.

Разговорите продължиха час и половина в офиса на КИЦ-а, по време на които Алесандро Рота бе запознат с цялостното социално-икономическо, политическо и демографско положение в общината и му бяха предадени документи на английски език с подробно описание на проблемите на българското национално малцинство в Западните покрайнини.

Особено внимание бе посветено на проблемите с образованието на майчин български език, медиите, културата и служебната употреба на българският език и писмо. Стана дума и за конфликта на интереси между длъжностите кмет и председател на Националния съвет на българското малцинство, който се контролира от сръбските националистически партии и не може автентично да представлява интересите на българското малцинство.

На г-н Рота му бе предоставена и Платформата за защита на правата на българското малцинство подписана от 15 граждански сдружения и малцинствени партии през юли 2013 г.

Домакините изразиха безпокойствие от езика на омразата, с който се говори в сръбските медии за българите, както и посланията от „научната среща“, провела се от 31 октомври до 2 ноември т.г. в Сурдулица и Лесковац на тема „Българската окупация на Южна Сърбия 1915-1918 г.“ На нея се търсеха „научни“ доказателства за предварително и спекулативно зададени бройки от 3 до 30 000 сърби, избити от Българската армия по време на Първата световна война в Сурдулица?! Специално внимание бе посветено на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между българи и сърби и да възпитава миряните в духовните ценности на християнството, все повече раздухва националистическа истерия и омраза, особено с изграждането на паметна костница в двора на Техническото училище в Сурдулица. Двама свещеници са напуснали Босилеград през последната година под натиска на епископа на Вранската епархия Пахомий.

Служителят на Високия комисар за националните малцинства при ОССЕ Алесандро Рота бе запознат с блокирането на демократичния процес в Босилеград както поради липса на свободни медии, така и поради политическото своеволие на местната власт в Босилеград, която, злоупотребявайки с властта, пречи на приватизацията, на частния бизнес, на неправителствения сектор и на конкурентните опозиционни партии особено на тия, които претендират да защитават националните права и интереси на българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com