България и Гърция ще обменят информация за подготвяне на незаконно преминаване на границата

1784
България и Гърция ще обменят информация за подготвяне на незаконно преминаване на границата
Снимка: БГНЕС

Укрепване на сътрудничеството и обмен на изпреварваща информация за подготвяни опити за незаконно преминаване на общата ни граница. Това договориха в рамките на двустранна среща министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и гръцкият й колега Николаос Тоскас.

В хода на проведената днес среща Бъчварова и Тоскас обмениха информация за актуалната ситуация в южната ни съседка и изпълнението на споразумението между ЕС и Турция. Според Тоскас посоката е правилна и ако се задържат ниските темпове на миграционния поток, ситуацията в най-скоро време ще се нормализира, съобщават от МВР.

Премиерът видя положително развитие в работата на МВР, ДАНС и прокурорите

През последните месеци има едно много положително развитие в работата на МВР, ДАНС и прокурорите. Това каза премиерът Бойко Борисов при...

По думите на гръцкия министър съществува проблем в недостатъчно активния старт на релокацията.

В този контекст министър Бъчварова увери гръцкия си колега, че България се стреми да подпомага Гърция както в рамките на действията на Фронтекс и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) на гръцка територия, така и чрез изпълнение на поетите ангажименти за релокация.

По време на разговорите двамата министри обсъдиха и договориха възможностите за задълбочаване на информационния обмен и практически съвместни стъпки за ефективно противодействие на каналджийството. Те дадоха висока оценка на съществуващото до момента полицейско взаимодействие и изразиха готовност за допълнително активизиране на контактите по границата.

Задълбочено бе обсъден и въпросът за активното тристранно сътрудничество с Турция. Бъчварова получи уверението на гръцкия си колега за скорошно ратифициране от страна на Гърция на тристранното споразумение, с което ще може да заработи контактният център на Капитан Андреево.

Цветанов: Не бламираме Бъчварова

Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи. Това каза председател...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...