България е първа по употреба на забранени вещества във фитнес салоните

15908
България е първа по употреба на забранени вещества във фитнес салоните
Снимка: Thinkstock/Guliver

България е на първо място в Европа по употреба на забранени и вредни вещества при практикуване на спорт в свободното време, основно във фитнес центровете. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред БТВ. Той се позова на проучване „Фитнес срещу допинга“ по проект на Европейската асоциация за здраве и фитнес от 2012 г., в който участие са взели над 10 000 души.

2,52 % от всички участници в проучването отговарят, че използват забранени вещества, подобряващи резултатите и външния вид. България е на първо място като 12,6 % от анкетираните заявяват, че използват забранени субстанции. След нас са Унгария – 9,13 % и Португалия – 4,2 %. Най-малко забранени субстанции използват във Великобритания, Холандия и Дания.

Изключителна допинг драма в българските щанги

Абсолютно всички национали на българския представителен отбор по щанги са дали положителни проби за забранения препарат станозолол. С...

Кралев отново обърна внимание на факта, че замърсените хранителни добавки са сериозен проблем не само за професионалните спортисти, но и за аматьорите, които тренират във фитнес залите.

„Отдавна алармираме, че трябва да се внимава с хранителните добавки, които за съжаление, се намират свободно на пазара и се взимат от млади хора. За да се регламентира използването на забранени вещества във фитнес центровете вече имаме готова Национална стратегия за борба с допинга в спорта. До две седмици тя влиза в Министерски съвет и ще се създадат правила, които да регламентират предлагането на хранителни добавки с нерегламентиран състав”, допълни министърът.

За поредния допинг скандал в българските щанги Красен Кралев заяви, че той носи огромна морална щета върху българския спорт.

„Във вторник или сряда допинг лабораторията ще установи дали дадената от федерацията смес е хомогенна – тоест правена в лаборатория, или е бъркана в тенджера, обяви Кралев. - В този спорт още от времето на Иван Абаджиев е практиката треньорите да решават какви медикаменти и добавки да се вземат, а не лекарите. Тази схема очевадно е грешна, след като през няколко години ги хващат с допинг. Ще излезем от кризата, когато си казваме истината в очите.”

Кралев отрича, че днес правителството ще решава за Банско

Случаят "Банско" трябва да се разглежда рационално, а не емоционално. Днес нищо не предстои, нямаше такава точка в дневния ред и на отл...

За превенция на подобни случаи Министерството на младежта и спорта ще създаде Централизиран орган за обществени поръчки, който да изготви списък с доказани и утвърдени компании, от които федерациите да купуват медикаменти и хранителни добавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com