България е подложена на силен миграционен натиск

5110
България е подложена на силен миграционен натиск
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 70% от пристигналите у нас чужденци, след като се оформят документите им, заминават към страни от Западна Европа. Бежанците от размирни райони се насочват основно към Германия, Австрия, Франция. Данните са на шефа на Агенцията за бежанците Никола Казаков в интервю за БГНЕС.

Според него България е в ролята на транзитна зона и е подложена на силен миграционен натиск.

Брюксел иска да се затвори пътят за нелегални имигранти през Балканите

Европейската комисия осъди днес бездействието на страни от Балканите по отношение на нелегалната имиграция и ги призова да вземат мерки...

През първите 7 месеца на 2015 г., сравнено със същия период през 2014 г., този натиск е нараснал с над 2 пъти. Над 9200 души са подали молби за закрила у нас. Чужденците идват предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. По груба сметка можем да си позволим бързото приемане на до 7000 души.

"Не допускам, че може да настъпи момент, в който на нашата южна граница да се струпат на път към България към 100 000 бежанци. Защото, за да стигнат до границата ни трябва да минат през Турция, а тя взема мерки и строи нови лагери за временно настаняване", заяви Казаков.

Според него България е недостатъчно привлекателна за тях, защото страната ни е икономически слаба, с финансови проблеми, докато богатият Запад им предоставя повече възможности.

"Един пример - в Германия на всеки член от семейство бежанци се дават по 143 евро на месец, отделно им предоставят храна, подслон. Дори тази седмица в едно свое изявление моят германски колега г-н Шмидт заяви за "Ди Велт", че властите в държавата обмислят да спрат тези 143 евро, а и други благини за икономическите мигранти, както и да им наложат забрана за влизане в страната от 5 г. Тези рестриктивни мерки се обсъждат с цел да се намали броя на бежанците в Германия, тъй като до края на годината техният брой се очаква да нарасне от над 200 000 души, които са дошли от началото на 2015 г. до днес, до 450 000 души. С тази перспектива на германска територия се строят още 20 лагера за настаняване", допълни още той.

Според Казаков е необходима корекция на бюджета на Агенцията за бежанците. Предложен е и нов устройствен правилник, съобразен с Концепцията за управление и развитие на ДАБ, в който са строго диференцирани функциите на кадрите ни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com