Бъчварова за грабежите: Проблемът е, че престъпникът се пуска и извършва същото

4065
Бъчварова за грабежите: Проблемът е, че престъпникът се пуска и извършва същото
Снимка: БГНЕС

Много усилия се полагат от различните власти за превенция и контрол на конвенционалната престъпност, но няма обща координация. Това министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

"Конвенционалната престъпност е въпрос на много фактори и част от тях не са под възможността за въздействие от страна на МВР. Затова доброто сътрудничество между МВР, областните и общински ръководства, училищата дава добър резултат", каза министърът в интервю пред "Дарик". 

Разкриваемостта на кражби и грабежи на битово ниво е 55-60% но проблемът е, че голяма част от извършителите имат други криминални прояви или се касае за рецидив. Ако няма ефективно правораздаване и адекватни наказания за тези престъпления и продължаващи дълго време дела, тези престъпления може да се ограничат, смята министърът. 

Аврамопулос за границите: България е стълб, който подпира основите на Европа

Европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви по време на срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че...

Основните извършители обикновено се знаят, не е трудно да бъдат разкрити. По-голяма част от последните грабежи са заснети и от камери и те се разкриват доста бързо, каза Бъчварова. "Проблемът е, че престъпникът се задържа за 24 часа или 72 часа, пуска се и извършва същото престъпление", каза тя. 

МВР стартира система, която пилотно ще заработи в столицата, за жалбите на хората и хода на тяхното придвижване. 

Бюджетът на МВР е голям, но 91 на сто от него е по перо персонал. Целта на готвената реформа в сектора е да се реорганизира отвътре работата, за да се засили полицейското присъствие, да се увеличи броят на полицаите там, където има възможност, и да се оптимизира администрацията. По думите на министъра предложението за новите служители платеният отпуск да се намали от 30 на 25 дни, а заплатите при напускане на системата на 12, е приемливо. 

МВР ще бъде разделено на структури с оглед на дейността, които ще поемат допълнителните дейности, които извършва ведомството, като целта е да се облекчи работата. 

"Ще направим допълнителни структури, които ще работят самостоятелно по-добре без да се ангажира с това цялото ръководство на МВР", каза министърът. В отделни агенции ще бъдат изведени пожарната безопасност, вероятно от 2017 година; планира се създаване на център за услуги, който ще работи с гражданите и ще предоставя услуги по регистрация и лични документи; ще има структура, която ще управлява собствеността на МВР, защото тя не е малка, а към министерството вече е и търговско дружество, което е било преместено в транспортното министерство, занимавало с производството по регистрация на коли, а то ще има и функции по отношение вътрешната охрана на сградите в МВР. 

Бъчварова: Има кръгове, които искат МВР да не работи. По медиите ще ги познаете

Има кръгове, които искат МВР да не работи. По медиите ще ги познаете. Това коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварвоа п...

Няма информация в МВР за забрана за влизане в Турция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски. "Нямаме такава информация и доколкото разбирам няма практика да се предоставя такава информация", каза Бъчварова. 

На въпрос дали като политическо решение България трябва да защити двама свои народни представители, на които съседна държава забранява да пътуват на нейна територия, да има официална позиция на правителството по този въпрос, Бъчварова отговори: "Ако има официална информация, че има такъв акт от турска страна, тогава дипломатите ще решат дали да поискат повече информация и да изразят позиция". Запитана дали принципно България трябва да изразява позиция министърът каза, че това е в рамките на личните права, а не на политически и не е дали се касае за индивидуално или в политическо качество. "Ако е в политическо качество, това е недопустимо, намеса в политически отношения", каза тя.

Няма информация за контрабанда на български цигари в Турция, каза още Бъчварова.

Работата на родните органи на властта е да следят контрабандата, която влиза отвън, каза министърът и допълни, че това е регулярен процес.  

На въпрос дали контрабандната мафия е с едно лице или са много, Бъчварова каза: "Вие искате да ви споделя информация, която не би трябвало. Особеност на развитие на организираната престъпност в България е, че тя все по-рядко се явява групирана около определена личност, а е децентрализирана, има малки групи на няколко места". От думите на Бъчварова стана ясно, че групирането е на териториален принцип. 

МВР: Увеличават се кражбите на автомобили

Увеличават се кражбите на автомобили както в столицата, така и в цялата страна. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР. Директорът...

Най-опасната форма на организирана престъпност в момента е трафикът на бежанци, напомни министърът. Там рискът от наказание е много малък въпреки законодателните промени, тъй като е трудно доказуемо деянието. "Превеждането на хората през границите се организира от определени групи свързани една с друга, за да могат да гарантират преминаването от една към друга държава, сумите са доста големи, защото много хора преминават и това е един вид стимул за насочване на потоците към определени територии. По-големите играчи в тези схеми обикновено оперират на територията на друга страна", каза вътрешният министър. 

На въпрос дали хората, командващи потоците на хора по линията Турция-България, са българи или турци, тя посочи, че те са свързани помежду си и имат контакт, защото не можеш да преведеш една група, без да си в контакт с този, който ги изпраща. 

За министър Бъчварова най-голямата опасност и тревога е, че се променя характерът на групите, които влизат. В началото 70-80% от хората в бежанските групи са били сирийци, а в момента те са 15-16 на сто, а останалите са иракчани и афганистанци. Това означава, че не просто провокацията идва от военните действия в Сирия, а е по-глобален процес и той е свързан основно с икономическата причина - търсене на възможности за реализация. 

Относно това дали има данни Турция да се откаже от задържането на мигрантите на своя територия, министърът не би казала, че има. Към момента турските и родните гранични власти работят добре и успяваме да ограничим потоците, които преминават. Оттам нататък е въпрос на по-глобална политика, като Бъчварова се надява и смята, че турските партньори няма да се откажат от този ангажимент, който са поели за опазване на границата. 

България има план по отношение на бежанците, разработен миналата година в разгара на мигрантската вълна, а понастоящем се актуализира с оглед на новите особености. Планът предвижда тези, които имат право да получат убежище, да бъдат регистрирани и приемани, а всички останали, които нямат това право да бъдат проверявани и връщани. По отношение на Гърция границата ни е вътрешна за ЕС и можем да връщаме мигранти. Що се касае до Турция, нямаме споразумение за реадмисия, но се очаква турската страна да одобри протокол и това е част от общите преговори на ЕС с Турция за спазване на това споразумение и затова там са основните усилия на страната ни. Политиката на връщане не е особено ефективна в целия ЕС и това е един от проблемите, каза обаче министър Бъчварова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com