Бъчварова смята, че няма увеличаване на миграционния натиск към страната ни

4138
Бъчварова смята, че няма увеличаване на миграционния натиск към страната ни
Снимка: БГНЕС

"Към момента не съществува сериозно увеличаване на миграционния натиск към страната ни извън този, който обичайно следим", заяви пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова, предава БГНЕС.

По обед в МВР изненадващо се появиха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков. Пред медиите Бъчварова обясни, че се е провело редовно заседание на оперативния щаб към МВР, който работи по повод проблемите, които съществуват във връзка с миграционния натиск.

Бъчварова: България не трябва да подпомага страни, нарушавали правата на ЕС

България няма възможност, нито би трябвало да подпомага страни като Гърция, които не са следвали правилата на ЕС, заяви вицепремиерът ...

"Днешното заседание имаше за цел да анализира ситуацията от последните дни с оглед усложнение страни в трите съседни държави на България. Поканихме и премиера, съвсем спонтанно", посочи Бъчварова. По думите й, процесите, които се развиват в съседните държави, са "изключително активирани в последно време".

"Нашата оценка към момента е, че не съществува сериозно увеличаване на миграционния натиск към страната ни извън този, който обичайно следим. Това не означава, че ние можем към този момент да не планираме провеждането на определени превантивни мерки, което да ни направи по-сигурни и да гарантира спокойствие и сигурност за гражданите", коментира вътрешният министър.

По време на срещата в МВР са били обсъдени възможностите за допълнителни мерки, които могат да предприемат по границите. "Една от тях е да обсъждаме с представителите на Българската армия съвместни организационни форми и действия с оглед на по-добрата превенция по нашата граница с Гърция и основно с Македония. Няма нещо, което може да разтревожи нашите граждани. Следим процесите, следим информацията и сме готови с превантивни мерки", увери Бъчварова.

Запитана дали присъствието на Владислав Горанов означава, че ще се търсят допълнителни средства Бъчварова отвърна, че неговото присъствие е бил знак на екипността, с която работи правителство. "Не сме обсъждали и към момента се опитваме да активизираме нашите действия в рамките на ресурсите, с които разполагаме", отвърна Бъчварова на директен въпрос дали са обсъдени възможностите за отпускане на допълни средства.

На въпрос на БГНЕС дали е обсъдено изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич, че Сърбия ще пренасочи бежанци към България и Хърватия Румяна Бъчварова отвърна, че е обсъдена само "обективната информация, с която разполагаме. "Не сме обсъждали политически изявления на други лидери", посочи тя.

Македония изпрати армията срещу бежанците

Македонският президент Георге Иванов изпрати армията в районите по южната и северната граница. "Взех решение за ангажиране на армията ...

Относно фактът, че хърватския и колега Ранко Остойич вече е направил коментар и е обявил, че съгласно споразуменията за реадмисия Хърватия ще връща обратното всяко едно насочено към страната лице, Бъчварова каза, че относно изказванията на Дачич има позиция на външно министерство, а днес в МВР е имало редовно заседание на оперативния щаб.

Самият Владислав Горанов бе изключително лаконичен след срещата и на въпрос дали е обсъдено отпускането на допълнителни средства обяви само, че се "анализират всички последствия за държавата".

От своя страна директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков коментира пред медиите, че бежанската вълна се е увеличила два пъти спрямо същия период на миналата година. "Средства винаги са необходими", каза Казаков в отговор на въпрос дали са необходими повече пари. На този етап агенцията има осигурени средства, посочи той.

"Засега нямаме индикации от службите и от други източници, че ще имаме от Македония прехвърляне на чужденци, както беше обявено от техния външен министър", коментира Казаков, вероятно визирайки изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич. "Изявленията на техния външен министър и няколко часа преди това на техния премиер, бяха коренно противоположни.

Едното на премиера беше, че ще посрещат бежанци и ще строят центрове, а на външния министър беше, че няма да строят центрове. След това той се поправи, доколкото имам информация, че не е бил правилно разбран. Така или иначе нямаме индикации за чужденци, които да преминават границата с България на този етап", обясни Казаков.

Нидал Алгафари: Не може да ограбваш, а после да не искаш бежанци

Кризата в Ирак я създаде една голяма коалиция, в която участваше и България. Не може хем да искаш да си в меда, хем да няма жило. Какво...

"Организирано прехвърляне, разбира се, че не е възможно и не трябва да бъде. Това, че чужденци се опитват да минат границата на някоя държава - те и сега се опитват, но такава политика не трябва да има", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество