Бъчварова: Няма напрежение на границата, но трябва да сме готови за всяка ситуация

1060
Бъчварова: Няма напрежение на границата, но трябва да сме готови за всяка ситуация
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Румяна Бъчварова посети ГКПП-Маказа и района на Гранично-полицейски участък Ивайловград, съобщават от пресцентъра на МВР.

"Исках да се запозная на място и да се убедя как работят заедно колегите - гранични полицаи и военнослужещите. С радост установих, че съвместните екипи действат в пълен синхрон", обобщи министърът след посещението на границата, като уточни, че е необходима допълнителна работа в посока подобряване на техническото им оборудване.

Вътрешният министър обясни, че в съответствие с предварителния план, към момента в охраната на границата в района на ГПУ-Ивайловград са включени 46 военнослужещи. Броят им варира в зависимост от конкретните обстоятелства, а местата, където се разполагат съвместните екипи, се определят в съответствие с оперативната необходимост.

Ненчев имал информация за внедряване на терористи в потоците от мигранти

Армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат мигрантите, преминаващи незаконно българската граница. Това заяви мин...

"Няма напрежение на границата, но ние трябва да сме готови за всяка една ситуация. Същевременно, това е ясно послание към хората, които биха опитали да преминат нелегално през граничните зони", допълни Румяна Бъчварова.

"Охраната на държавната граница е национална политика и българските граждани могат да бъдат спокойни, тъй като основният фокус на усилията ни е тяхната сигурност", каза още тя.

Бъчварова припомни, че е възприет подход за пълен контрол на граничните пунктове, което засилва усещането за сигурност на границата. Същевременно утвърдената практика за регистриране на нелегалните имигранти и провеждане на интервюта с тях дава възможност за идентифициране на рискови профили.

Министерството на вътрешните работи разпространи указания към жителите на пограничните райони. Те са разбираеми и отново акцентират върху това, че хората трябва да подават сигнали в случаите, когато забележат нелегални имигранти, а граничните полицаи са тези, които установяват и задържат нарушителите на държавната граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...