Скандалите по новия Закон за обществените поръчки не спират

5686
Скандалите по новия Закон за обществените поръчки не спират
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандалите около Закона за обществените поръчки, който се гледа на второ четене в Народното събрание, нямат край. Този път ябълка на раздора стана чл. 74, ал. 4. Текстът на този член гласи: "При възникване на обстоятелства, които изискват спешно възлагане на поръчка, поради което е невъзможно спазването на срока по ал. 1 (бел. ред. - 35 дни от датата на обявлението), възложителите могат да определят срок за получаване на оферти, не по-кратък от 15 дни от датата на изпращане на обявлението за обществена поръчка за публикуване".

С г-н Методи Андреев явно сами ще си се борим срещу вратите на корупция в този Закон за обществените поръчки. Правим нескопосан превод на евродирективата и не мога да изброя и обхвана пропуските в този закон, възрази депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

"Корупционни вратички" в Закона за обществените поръчки останаха отворени

Изключително спорни предложения минаха без проблем при днешното гласуване на Закона за обществените поръчки, който беше определен от ра...

Какво значи спешно възлагане на обществена поръчка? Не видях това да е урегулирано и обяснено някъде. Кои са тези спешни случаи например, при които Агенция „Пътна инфраструктура” трябва да възложи строежа на отсечка на АМ "Хемус", направи тънък намек Караджов заради спечелената поръчка за 60 километра отсечка по "Хемус" от приближени до Делян Пеевски и Валентин Златев фирми. В специалните закони трябва да се определи що е то спешна ситуация – за строителство, за ваксини например. Така връчваме покана на възложителя да си действа по спешност, като предупреждават месеци по-рано „наши хора”, а след това за срок от 15 дни се прави процедурата и който е подготвен с документи – добре, който не е – прецакан, обрисува картината Караджов. Той не се съгласи, че внезапен силен снеговалеж означава ситуация за спешна поръчка, какъвто пример беше даден – това би било бедствие, издава кметът съответната заповед и се почва чистене по спешност, не чрез обществена поръчка.

В крайна сметка забележката на Караджов не беше взета под внимание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика