Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

8427
Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора
Снимка: iStock

Дори и по стандартите на малките гръцки острови, Гавдос е малък. С население от по-малко от 70 души, на него живеят само две семейства с четири деца. Останалите са „самотни възрастни хора“, казва пред The Guardian кметът Лилян Стефанаки.

Това е един микросвят, който през зимата се обслужва от едно училище, пекарна, два минимаркета и четири кафенета с таверни. За реда на отдалечения остров, който е отделен от крайбрежието на Крит от често непредвидимите води в Либийско море, следи Ефсевиос Даскалакис, който през по-голямата част от годината е единственият полицай там.

Напоследък обаче животът на Гавдос не е толкова тих, колкото обикновено. „Преди два уикенда пристигнаха 150 души от Либия в три претъпкани лодки“, казва Стефанаки. „Натоварени сме до краен предел, защото, на първо място, не разполагаме с инфраструктура да ги настаним на Гавдос.“

ОЩЕ: Краткосрочните наеми на имоти в наша съседка са генерирали 3,5 млрд. евро през 2023 г.

Разположен в най-южната точка на Европа, която е по-близо до Африка, отколкото до Атина, островът с площ от 29 кв. км се очертава като поредната мишена за трафикантите, които транспортират хора на запад.

Снимка: iStock

От всички 9 502 мъже, жени и деца, потърсили убежище в Гърция от януари насам, около 1 186 египтяни, пакистанци и бангладешци са пристигнали с плавателни съдове, които са акостирали „близо до“ Крит и Гавдос, според данни на Агенцията за бежанците на ООН.

За същия тримесечен период на миналата година на двата острова не е дошъл нито един бежанец – факт, който поражда опасения за нов маршрут за трафик на хора в Средиземно море.

ОЩЕ: Кой е най-големият гръцки остров?

„Невероятно е. Само за няколко месеца над 800 души акостираха на нашето крайбрежие в Трипити“, казва Даскалакис, визирайки скалистия нос в най-южната точка на острова. „Те са предимно млади мъже, които пристигат със силно претоварени лодки, след като са прекарали повече от ден и половина в морето“, добавя полицаят.

Той казва, че те често са изтощени, след като са изминали 180-те км от пристанищния град Тобрук на източното средиземноморско крайбрежие на Либия.

Снимка: iStock

„Първото нещо, което правят, е да се обадят на спешния телефон 112 и тогава аз бивам известен от централната служба. Няма път, затова трябва да стигна пеша до там, ако морето е прекалено бурно. Обикновено на Трипити могат да се видят туристи, защото е най-южната точка на Европа и те обичат да се снимат там“, разказва още той.

До 17 март, когато ЕС сключи сделка на стойност 7,4 млрд. евро за ограничаване на мигрантските потоци, лодките са идвали бързо и по много. „Имаше по една лодка на всеки два или три дни“, казва Даскалакис. „Откакто гръцкият премиер и други европейски лидери посетиха Кайро, за да подпишат споразумението, настъпи забележимо затишие. Това е облекчение за местните, но никой не знае колко дълго ще продължи“, според мъжа.

ОЩЕ: Топ 5 на най-големите острови в Атлантическия океан

Гърция, подобно на Италия, оказа сериозен натиск за споразумението, въпреки вероятността правозащитни организации да отхвърлят сделката с Египет. Броят на хората, пристигнали в Гърция от 1 януари, се е увеличил със 187%, според официалните данни.

„Нто една държава или общност не трябва да бъде оставяна да се справя сама с предизвикателството на потоците от хора“, казва Стела Нану, говорител на подразделението на Агенцията за бежанците на ООН в Атина. „Техният брой още е управляем, но е необходима бърза координация, подготвеност и подкрепа от централните гръцки власти и ЕС“, посочва тя.

Снимка: iStock

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис ще посети Гавдос този уикенд, за да гарантира, че островът няма да се превърне в „гореща точка за нередовна миграция“.

В миналото мигрантски лодки са спирали „по подразбиране“ в Гърция, но сега е ясно, че подходът се е променил и страната се е превърнала в дестинация, казва той пред Guardian.

ОЩЕ: Гръцки остров дава 10 000 долара, ако заживеете там (СНИМКИ)

Появата на новия мигрантски маршрут в Южна Гърция е не само притеснителна, но и изисква да се управлява по подходящия начин и навреме, допълва Кайридис.

„Имаме нужда от съдействието на Египет, защото пристигат основно египтяни. Затова настоявахме за споразумение и за предоставяне на Египет на помощта от ЕС, която заслужава.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com