БСП: Прокуратурата практически потвърди правотата на Станишев за СРС-тата

5540
БСП: Прокуратурата практически потвърди правотата на Станишев за СРС-тата

Връщане на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства и СДОТО да стане самостоятелна агенция - това поиска БСП като част от мерките срещу злоупотребите със СРС, предаде БГНЕС.

Според Младен Червеняков, който е член на НС на БСП, изваждането на СДОТО от МВР ще ограничи политическото влияние върху структурата. По отношение на Националното бюро за контрол на СРС-тата Червеняков подчерта, че е необходимо да има засилен граждански контрол. С въвеждането на двете предложения ще се помогне в работата срещу системната злоупотреба със СРС.

Младен Червеняков отбеляза, че след вчерашните изявления на главния прокурор, т.нар. "СРС-гейт" очевидно навлиза в нов етап. Той изтъкна, че на практика Цацаров е потвърдил голяма част от сигнала на Сергей Станишев. "Големият проблем е, че става въпрос за системен проблем в страната. От над 13 000 СРС-та само 5% се използват като ВДС, само 1% отказ от съда за разрешение. Убедени сме, че докоснахме един сериозен проблем на българското общество и знаем верните решения за неговото решаване", изтъкна Червеняков.

Според Михаил Миков очевидно след вчерашните изявление на главния прокурор се оказва, че има много основания работата на прокуратурата да продължи в едно по-цялостно установяване на начина, по който се използват СРС-тата в България.

Миков припомни, че до 2012 година имаше тройно увеличение на подслушванията и ежегодно броят на използването на разпечатки и установки по закона за ел. съобщения расте, но намалява броят в съда.

"Добре е прокуратурата да погледне по-широко на тази проверка. Тя би трябвало да се заинтересува има ли предоставени технически средства от типа на коментираните от партньорски служби, за какви цели и как са били използвани, как се отчита използването на тези средства? Има ли използване със заявка за използване на инвентарен номер. Трябва да се разшири проверката и да се стигне до мобилните оператори и експертите на мобилните оператори трябва активно да бъдат привлечени в установяването на фактите такива каквито са", каза той.

В доклада за 2011 г. за използването на СРС-та е подчертано притеснението за нарастващия брой на използване на акаунти и че няма достатъчно законови гаранции срещу нарушаването на правата на гражданите при използването на тази информация, продължи Миков.

Миков припомни случая с Ваньо Танов и други, като този с Тончо Михайлов – областен директор на МВР Стара Загора, който бил оправдан от съда и който тепърва ще бъде на вниманието на обществеността. Миков изтъкна и друг случай от същия град от преди дни – този за директора на инспекцията на труда, за което има жалби от неговата съпруга до главния прокурор.

От БСП припомниха и внесения от тях законопроект, в който голяма част от тези системи, свързани с политическото използване на СРС-та, трябва да бъде поставен под един по-сериозен обществен и съдебен контрол. Миков е категоричен, че голяма част от проблемите, които изплуват в днешната ситуация, са свързани с тази системно създадена среда за злоупотреба със СРС-та.

Мая Манолова призова служители посочени в сигнала да бъдат подложени на детектор на лъжата и изследването да се контролира от независим институт, а не от този по психология към МВР. БСП предлагат и ако се стигне до наказателно производство те да получат статут на защитени свидетели. "Нали си давате сметка какъв е страхът в момента в МВР. Нищо в тази институция не се е променило. Там началниците са същите и естествено, че никой служител няма да посмее да каже истината, но ние не се съмняваме, че вътрешен човек в МВР ще се намери, ако не сега, то след 12 май", каза Манолова.

Тя посочи, че е прав Цветан Цветанов да казва, че прокурорите няма да намерят никакви документални следи, но поне част от истината може да бъде установена с предложенията, които правят. Манолова припомни, че след "Тановгейт" през 2011 година управляващите поели ангажименти за промени в закона за СРС-тата, но две години личните обещания на Борисов и Цветанов са били удобно забравени, единствено въвели СРС-та в предизборната кампания. Михаил Миков подчерта, че големият проблем е онова "раково срастване между политическа и професионална функция в МВР".

Той посочи, че Калин Георгиев и Станимир Флоров били част от професионалното ръководство и имало ясно изградено политическо ръководство на МВР. "Всеки човек с поведението си, избира дали да бъде професионалист или да играе политическа игра", каза той за настоящия главен секретар Калин Георгиев. Според Миков основната слабост е в онова срастване между политическо и професионално ръководство.

Що се отнася до последните проучвания на НЦИОМ, Миков попита защо не се извадят проучванията от предишните парламентарни избори или от 2011 година - процентите са същите. "Освен недоверие в институциите, все повече български граждани изпитват сериозно недоверие и в социологическите сондажи, в тяхната обективност. Изборите са тези, които ще решат въпроса за съотношението на политическите сили", каза Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com