БСП отрича да има рестриктивност в новия Законопроект за МВР

26870
БСП отрича да има рестриктивност в новия Законопроект за МВР
Снимка: Ранобудните студенти

В новия Законопроект за МВР не говорим увеличаване на полицейските правомощия, не говорим и за нарушаване на човешките права. Това подчерта в сутрешния блок на bTV червеният депутат Атанас Мерджанов, председател на Комисията по вътрешните въпроси в Народното събрание, която е водеща по законопроекта.

Тепърва законопроектът ще бъде обсъждан и приеман – ще има консултации със синдикатите, с граждански организации, ще има дебат в комисията и чак тогава гласуване на ниво комисия и парламент, подчерта Мерджанов.

Полицията направи опит да разчисти площада пред Народното събрание

След като полицията направи двоен кордон около загражденията, опасващи Народното събрание, сега силите на реда започнаха да разчистват ...

Искам и да подчертая, че протестите в България в момента подлежат на урегулиране от Закона за митингите и манифестациите, а там чл. 150 по нищо не се различава от чл. 63 в новия Законопроект за МВР, каза Мерджанов. Червеният депутат посочи, че преди няколко седмици депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заговори за вдигане на правомощията на вътрешния министър, а това не се случи.

Същевременно Красимир Ципов изрази несъгласие с тезата на Мерджанов. Той посочи, че точно чл. 63 е проблемен – сега се предвижда като полицейско правомощие вътрешният министър да издава заповеди за временни ограничения при съмнение за извършване на престъпления или нарушения на обществения ред, както и при непосредствена опасност от безредици, като изключения са само стачките, събрания, митинги и манифестации. Този текст го има 1997 година, но досега това беше разпоредба за превантивната дейност.

Протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден в българското законодателство, смята Ципов. Законът за събранията, митингите и манифестациите е от 1990 година т.е. той е остарял, казва депутатът от ГЕРБ. Самата дума „протест” липсва в този закон от 1990 година, липсва и сега. Искаме като изключение да бъде добавена и думичката „протест”, подчерта Ципов.

Атанас Мерджанов заяви, че по този въпрос явно засега няма да има съгласие между управляващи и опозиция. Двамата депутати спориха и дали е законно полицаите да събират лични данни на протестиращи. Мерджанов каза, че тази поправка е приета от ГЕРБ, а Ципов опонира, че червеният депутат не прави разлика между полицейска регистрация и събиране на лични данни.

Полицията реагира и избута студентите от загражденията пред НС*

Силите на реда предприеха действия срещу протестиращите "Ранобудни студенти". Полиция и жандармерия обградиха загражденията около Народ...

Според Красимир Ципов е скандално да се отнемат правомощията на президента при назначаването на главния секретар на МВР, докато Мерджанов посочи, че политическата отговорност на вътрешния министър и на Министерския съвет е по-важна и те носят отговорността с назначението на секретаря на МВР.

Припомняме, че последният голям протест на "Ранобудните студенти" от миналата седмица беше точно срещу Законопроекта за МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество