Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст

35387
Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, предаде БТА.

Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Предлагат посмъртно орден за храброст за българина, спасил дете

Министерският съвет предлага на президента да награди посмъртно с Орден за храброст – първа степен Пламен Петков. Припомняме, че...

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.

Пламен Петков загина на 26 май, 2012-та година. Тогава той се разхождал с приятелката си по плажа на Уест Уитъринг, когато видял, че една жена вика за помощ. Оказало се, че нейната дъщеричка е била повлечена от течение в морето. Петков веднага скочил и успял да избута момиченцето, което носило пояс, на плиткото. Там приятелката му и майката на детето го поели. За нещастие обаче течението дръпнало нашия сънародник и го повлякло навътре, като приятелката му го задържала, но Петков вече бил погълнал твърде голямо количество вода. 40 минути по-късно дошъл спасителен хеликоптер, но медиците не успели да направят неищо.

Пламен Петков има британско гражданство от 2005 година. По молба на близките му Скотланд ярд не разпространява информация нито за тях, нито за приятелката му, също българка, нито за това от кой край на страната ни са те и кога са се преселили във Великобритания.

 

Посмъртна почит

Българският културен клуб – Скопие се обърна с писмо до Actualno.com за публичен призив и предложение към Президента и Министър-П...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество