Ботаническата градина пострада сериозно от буреносния вятър

4043
Ботаническата градина пострада сериозно от буреносния вятър
Снимка: БГНЕС

Силната буря затвори оранжериите от Ботаническата градина при БАН за посетители още в събота, защото предизвика пробиви по повечето от отделните отделения на съоръжението. Това заяви директорът на оранжерията доц. Антоанета Петрова, предаде БГНЕС.

Това е предупреждение за необходимостта от една цялостна реконструкция на тази оранжерия, която съхранява не само най-богатата национална колекция, но и колекция, която е най-богата на Балканите със своите екзотични и тропични растения и по-богатство на много добро средно световно ниво и заслужава много повече и площ, и добри като качество оранжерии, обясни тя. Освен това е необходимо и да се подменят стъклата с поликарбонат, защото това ще позволи дори и в аварийни ситуации да няма хвърчащи стъкла, които могат да наранят хората и самите растения. Отделно поликарбонатът задържа повече топлина и ще се пести от текущата поддръжка на оранжериите.

В Ботаническата градина билки отварят пъстри и ухайни цветове за Еньовден

Ако сте пропуснали да посетите дните на розата в Ботаническата градина към БАН, не се натъжавайте. С прецъфтяването на едно растение, р...

Ние практически сме на оцеляване, заяви доц. Петрола и посочи, че бюджетът, с който разполага Ботаническата градина, е малко над 600 хил. лв. за година. По-голямата част от него отива за отоплението на оранжериите. Във фонд работна заплата има недостиг от над 80%.

За съжаление най-много са щетите в две отделения, в които са едни от най-топлолюбивите сбирки на Ботаническата градина при БАН. Това са Геснериеви растения, Бегонии, Орхидеи, Бромелиеви растения и папратни растения.

През вчерашния ден, когато спрял вятърът, работниците са успели в четири от оранжериите, където са били по-малки щетите, да направят временно покритие. Останали са обаче три оранжерии, с по-сериозни щети. Единственото, което могат да направят е да разместят растенията, за да няма такива, които са под пробивите. Освен това са застлали някои от растенията с полиетилени, за да може да се запази все пак температурата им. В същото време отоплителните уреди в тези оранжерии не са били изключвани през цялата нощ, но въпреки това сутринта температурата е била почти еднаква с тази извън оранжериите.

Днес продължават ремонтите на засегнатите оранжерии, като се надява да останат само двете най-засегнати, за които прозорци вече са поръчани и те също най-скоро ще бъдат затворени.

Фестивал на зелените идеи се откри край Варна

От 18 - 21 май 2013 г. Ботаническа градина - Екопарк в град Варна е домакин на изложение за декоративни растения, цветя, ландшафтна арх...

Доц. Петрова обясни и че в момента се измерва остъклената площ, която е била увредена. При растенията също не са броили колко са засегнатите, защото по-важно е на първо време да бъдат опазени и преместени. Има растения с механични повреди от стъклата, които са падали върху тях. Със сигурност ще има и такива, които ще развият гъбични инфекции.

“Ако нямаме собствени приходи, в този период трябваше вече да сме в неплатен отпуск и оранжериите да стоят без персонал”, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com