Божидар Димитров: Турция подкрепя "Ислямска държава", като купува петрол от нея

12064
Божидар Димитров: Турция подкрепя "Ислямска държава", като купува петрол от нея
Снимка: БГНЕС

Това, че Турция свали самолет на руснаците, е потвърждение, че подкрепя "Ислямска държава". То се знаеше, че я подкрепя тайничко, макар че публично се казваше, че е против. Но тя винаги е пропускала джихадисти от цяла Европа, които пренасят оръжие. Турция купуваше и нелегално петрол от „Ислямска държава“ на нищожни цени и така на практика я финансираше. Това коментира пред Topnovini.bg директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Тази сутрин Турция свали руски бомбардировач, за който твърди, че бил навлязъл във въздушното ѝ пространство без разрешение. Руският президент Владимир Путин коментира, че "свалянето на изтребителя е удар в гърба от съучастници на терористи".

Божидар Димитров: Не е моя идеята да кръщаваме операцията срещу ИД на името на Тервел

Не съм аз автор на идеята да кръстим всеобщата операция срещу „Ислямска държава” на името на хан Тервел, един мой зрител го...

Димитров обясни, че нарушение на въздушното пространство при „военни действия на потенциални съюзници, на каквото се е правела Турция“ е нещо допустимо.

По думите южната ни съседка трябвало да си затвори очите ако наистина руския самолет е нарушил въздушното пространство с един, два километра.

„На война това се случва много често, особено увлечени в разгара на сражението самолети да нарушат леко границата на някоя друга държава. Аз мисля, че наистина руснаците са прави, защото съм служил в авиацията и знам, че ако самолет е ударен над Турция и специално изтребител, който е много тежък самолет, той буквално ще се изтърси на земята, там където е летял - на турска територия“, каза още директорът на НИМ.

Той допълни, че от години Турция умишлено е пропускала потоци с бежанци към Европа, защото когато е поискала ги е спирала, но напоследък не го правела.

Професорът коментира и днешните протести на служителите на библиотеки, музеи и галерии. Демонстрации имаше и в историческия музей, където дори Димитров символично беше заключен с белезници.

Божидар Димитров за граничарите от Средец: Добрият пример трябва да бъде възнаграждаван

За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Им...

„Сложиха ми белезници от 6-ти век, знаете ли колко са неудобни? Помислих си как ли се е чувствал Волен Сидеров. И взех, че и аз си вдигнах ръцете така високо като него“, пошегува се историкът.

Той обясни, че напълно подкрепя служителите си, които взимали „нищожни възнаграждения“. Димитров заяви обаче, че това не е единственият проблем в сферата на културата.

По думите му по-лошо било, че няма пари за дейности- за археологически разкопки, за консервация и реставрация на паметници и за купища други неща, с които се занимават музеите.

„Ако не се замислят, музеите ще се превърнат в едни социални учреждения, където едни хора ще получават заплати и ще си клатят краката, а те трябва да изпълняват своите функции. Музеите не са само изложби на старинни предмети. Това е най-малката има дейност“, обясни историкът и допълни, че пари в държавата има, но културата не е приоритет в бюджета.

По думите му изчисления показвали, че, за да може музеите да работят пълноценно са нужни 20-25 милиона, които били „нищожно малко за държава като нашата“.

Божидар Димитров: Ларгото не е бутафория

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров защити начина, по който се възстановяват на крепостните стени на Лар...

След мирните демонстраци на служителите в културата, председателят на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова се срещна с част от тях. След разговора стана ясно, че Стоянова ще разгледа обстойно исканията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...