Божидар Димитров: Македония не иска да влезе в ЕС и чрез провокации цели да ни ядоса

10941
Божидар Димитров: Македония не иска да влезе в ЕС и чрез провокации цели да ни ядоса

В никакъв случай не бива да се съгласяваме с кражбите на история от страна на Македония. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

"Видях, че Бойко Борисов е искрено учуден, че въпреки всестранната помощ, която оказваха българските правителства, включително и това на ГЕРБ, в икономическата, политическата и дори във военната сфера, Македония продължава да ни върши мръсотии. Той каза, че това ще ни накара да имаме по-стриктен поглед при приемането на Македония в Европейския съюз. Дилемата, пред която са изправени и днешното, и бъдещите български правителства по този въпрос е, че управляващият в момента политически елит на Македония не желае да влиза в Европейския съюз. Не желае да влиза, защото смятат, че македонизмът, като обществено-държавно явление, вътре при строгите норми на Европейския съюз, много бързо ще рухне, те ще загубят властта си. Основното, което ги движи към тази мисъл е, че няма да могат да крадат както досега – открито, без да им пречат никакви мониторинги, ОЛАФ и така нататък", коментира Божидар Димитров.

Б. Димитров: С радост безплатно бих написал сам историята на Македония

С радост бих участвал в съвместна комисия и дори бих написал сам историята на Македония, без хонорар. Това каза Божидар Димитров, дирек...

По думите му спорът за името с Гърция е един въпрос, който е толкова лесен за разрешаване, че повече не може и да бъде. "Името на държавата няма никакво значение, важно е съдържанието, какъв народ живее там, коментира той. Според него Македония би могла да си избере име, което да не съдържа Македония, което може да бъде част от антична или средновековна топонимия - могат да се казват Дардания, Илирия или каквото си поискат още, и да влязат в Европейския съюз и НАТО, защото това е важно. Вътре в страната те могат да се наричат македонци или както желаят, но те упорито държат това име, именно защото знаят, че това е най-сигурният начин да не влязат в Европейския съюз и НАТО", коментира Божидар Димитров.

Според него в България не могат да уредят такъв проблем, тъй като България няма да има нищо против - и това е нашата разлика с Гърция - да й вземат каквото си искат име от нашето наследство. Например, ако Македония се кръсти България или Югозападна България, никой в България няма да има нищо против, дори ще ръкопляскаме и няма да кажем, че се посяга на нашето наследство.

„Затова за нас са измислили да присвояват история, с надеждата, че много ще се ядосаме. И ние наистина, поне историците, се ядосваме, но това е малко. Те искат да ядосат и политиците и ги поставят в много лоша ситуация, когато те трябва да бранят, както правят всички действащи политици по света, гражданите на своята държава. Затова арестуват български граждани и ги подлагат на всякакви гаври и натиск и ги съдят”, коментира Божидар Димитров.

По думите му - много хора не си дават сметка, издигайки лозунга „Историята на историците, а ние да гледаме в бъдещето”. На пръв поглед е правилно, трябва да се гледа бъдещето и настоящето, а историята трябва да се остави на професионалистите. Не бива да се забравя, че историята, освен познание за миналото, е и аргумент за права. Бидейки приети в Европейския съюз, означава, че Европейският съюз признава, че няма открити въпроси между нас. Тогава Македония, приемайки, че Европейският съюз решава, че всичките им глупости са верни, може да предяви претенции към България, не за Благоевградския окръг само, но и за цялостната ни история, която им харесва. Трябва много да внимаваме – историята на историците, химията на химиците, звучи добре, но историята не е химия, тя е аргумент за права. Тогава ще пренесем войната на наша собствена територия; затова предупреждаваше още Иван Михайлов в 30-те години на ХХ век, когато всички се смееха на коминтерновската измислица за Македония, македонска нация, македонски език. С една гениална прозорливост Ванчо Михайлов каза: „Не се смейте, в един момент може да стане много сериозно, в един момент войната може да се води на наша територия”. Боя се че това време дойде – коментира Божидар Димитров.

Божидар Димитров: Долу гащите на Прометей!

С голямо огорчение научих, че е нанесен сериозен удар върху античната македонска национална идентичност, като недобросъвестни лица са п...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com