БНР: Програмата на турски по "Кърджали" е същата, за която имаме вече разрешение

5074
БНР: Програмата на турски по "Кърджали" е същата, за която имаме вече разрешение

Три часа от денонощието новото радио „Кърджали” на БНР ще излъчва на турски език и три часа – на български. През останалото време на честотите на „Кърджали” ще се излъчва програма „Хоризонт”. Това обявиха от БНР след като днес (18 август) ВМРО тръгна на протест заради програмата на турски език по новото радио.

От БНР уверяват, че програмата на турски език ще е същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

ВМРО тръгна на протест заради нова програма на турски по радио "Кърджали"

Точно в този момент (18 август, 11:00 часа) група симпатизанти на ВМРО, водени от евродепутата и заместник-председател на партията Анге...

Според ВМРО програмата на турски език по новото радио е недопустима щета по конституционния ред в България, както и опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е Смолянска област. Проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и българската държава от години не може или не иска да се справи с този проблем, смятат воеводите.

От Българското национално радио уверяват, че програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

Документите за Радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят напълно на Закона за радио и телевизия, според експертите на СЕМ. Право на регулаторния орган – СЕМ, е да прецени има ли обществото нужда от регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали, добавят от БНР.

 

ДПС възропта срещу спирането на турски предавания от БНР

ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com