Благоевград иска разследване на досегашните правителства

3373

Протестиращите в Благоевград срещу високите сметки за ток дадоха срок от една седмица за изпълнение на техните искания, предаде ‘‘Фокус’’.

Людмила Манова, организатор на Инициативния комитет, призова всички граждани да дадат срок от една седмица, в която техните искания да бъдат изпълнени, в противен случай да излязат отново с гражданско неподчинение и следващата седмица. От Инициативния комитет посочиха, че в подкрепа на протестиращите в България са излезли и българи, които не живеят в България - в Лондон, във Франкфурт, в Атина, в Рим, в Ротердам, в Париж за да покажат, че са солидарни с исканията на протестиращите.

София е блокирана

Десетките хиляди протестиращите в София вече са на Орлов мост и движението в центъра е напълно блокирано, предаде БГНЕС. Групи от хора...

Гражданите посочиха конкретните си искания - за незабавна среща с президента на Република България Росен Плевнелиев и създаване на Национална кръгла маса. Тази среща трябва да бъде излъчена по всички национални телевизии при пълна прозрачност. На срещата не може да присъстват политически партии. Инициативните комитети от всички градове ще поставят конкретни искания за разсекретяване на договорите с монополите като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт.

Парламентът или президентът трябва да наложи мораториум върху декемврийските сметки за ток. Народното събрание трябва да обяви за невалидни с нарочен акт сметките за физически и юридически лица за електроенергия. Протестиращите искат разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

Гражданите настояват да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота. Да се направи пълно разследване на дейността на последния министерски съвет от 2009 г. и досега за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на евро фондовете и заменки, както и на предишните правителства. Протестиращите настояват за незабавно въвеждане на електронно правителство. Отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване.

След като изчетоха гласно исканията си, протестиращите се отправиха на мирно шествие посока ГУМ Благоевград, улица „Тодор Александров” и отново на площад „Георги Измирлиев” в града, където ще се изслушат исканията на гражданите.

Невиждана масовост: Над 40 000 варненци изригнаха срещу управлението

"Това е най-масовият протест в града. Тук има поне 40 000 души. Подобно нещо не съм виждал в нашия град". Това каза един от полицаите,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com