Бизнесът предлага такса за коли с друга регистрация, влизащи в София

5854
Бизнесът предлага такса за коли с друга регистрация, влизащи в София
Снимка: БГНЕС

Автомобилите, които не са със софийска регистрация, да плащат такса за влизане на територията на столицата, предложи бизнесът на кмета на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на икономически съвет в общината, пише в. "24 часа".

В срещата са участвали шефовете на Българската стопанска камара Сашо Дончев и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев, на камарата на строителите Светослав Глосов, както и директорите на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, на "Софарма" Огнян Донев и др.

"Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза Георги Ранделов, мениджър в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, цитиран от изданието.

"Предложението е интересно, но трябва да се обмисли", отвърна Фандъкова.

Идеята колите с различна от софийската регистрация да плащат такси при влизане в столицата не е нова и през годините неведнъж е лансирана, но така и не не приемана. Друго предложение, периодично излизащо като вариант за решаване на проблема със задръстванията, беше дори забраната на автомобили от други градове да влизат в София, а да бъдат принуждаване да паркират на буферни паркинги край града. То също остана в сферата на идеите.

Фандъкова заяви, че е възложила на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика на столицата, но ттова не означавало увеличение на налозите.

"Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", каза кметът.

На срещата е дискутиран проектобюджетът на София за 2016 г., който ще е за 1.18 млрд. лв.

Домусчиев заяви, че няма съществени забележки към финансовата рамка, но поиска повече мерки срещу замърсяването на въздуха, защото София е на челните места в Европа.

Зелените политики са заложени във всички проекти, обясни Фандъкова. Работи се по 2 проекта - за производство на екопелети в завода за боклук, които да се дават на социално слаби, и предоставяне на безплатни филтри за пречистване на изгорелите газове от комините. За тях ще се търси еврофинансиране.

Няма да има увеличение на данъците за столичани

В проектобюджета за 2016 година не предвиждаме увеличение на местните данъци и основни такси. Това каза пред журналисти кметът на Столи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com