Биволъ: И съпругът на Веселина Тенева е замесен в изгодни заменки

49547
Биволъ: И съпругът на Веселина Тенева е замесен в изгодни заменки
Снимка: БГНЕС

Съпругът на единствения кандидат за главен съдебен инспектор – съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева, е замесен в доста изгодни заменки на имоти в София. Това сочи разследване на „Биволъ”. Подобна информация за самата Тенева се появи в края на миналата година.

Имотните сделки

Номинираха за главен съдебен инспектор съдийката, оправдала Доган за "Цанков камък"

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева е номинирана от депутатите Мая Манолова и Четин Казак за поста главен съ...

Имотите, за които става въпрос, са следните – два апартамента на улица „Н. Й. Вапцаров” с площ 128,32 кв. м. и 130, 99 кв. м. и апартамент с три гаража на улица „Елемаг”. Апартаментът е с площ 161.70 кв. м., а гаражите са с площ 19,76 кв.м. и 28,28 кв.м.

Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в квартал „Лозенец”, чиито съсобственици са Георги Георгиев - съпруг на съдия Веселина Тенева от ВАС, неговият брат Никола и сестра им Александра. Другата 1/3 е общинска собственост. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки от семейство Георгиеви получава по апартамент и гараж.

По оценка, вписана в Имотния регистър от 17.09.2001 година, теренът в „Лозенец” струва 7594 лева. През февруари 2004 година обаче оценката вече е различна – 32 600 лева, като тази стойност е апортирана в капитала на „Инвестиционна компания – София”. А стойността на апартаментите, които се дават като заменка, е 792 471,25 лева – това е декларирано в Агенцията по вписванията.

Доклад пред СОС

Европейската заплаха заради заменките води до нов закон за държавната помощ

Темата със заменките на гори отново става актуална, тъй като правителството готви изцяло нов закон за държавните помощи. Причината се к...

В доклад, приет от Столичния общински съвет (СОС) още на 23 февруари 2004 година, се разглеждат сделките за точно тези имоти. Те са направени от „Заводпроект” ЕООД - дъщерно дружество на „Софийски имоти”. В доклада е записано черно на бяло следното:

"В списъка от сделки на "Софийски имоти" ЕАД има замени, чиято целесъобразност може да се оспори. Пример за това са замените с дъщерната фирма "Заводпроект" ЕООД в периода 2002-2003 г."

Изброени са и конкретните недвижими блага, прехвърлени от „Софийски имоти” на „Заводпроект” - 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12.

"На този етап комисията не разполага с отговор на въпроса каква е била целесъобразността от подобни замени. На практика с тях е извършено преливане на активи от "Софийски имоти" ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на "Заводпроект" ЕООД", се посочва още в доклада.

Унищожените гори в Пирин два пъти повече, отколкото се твърди?

Над 270 хектара гори завинаги са унищожени в Национален Парк Пирин, а това е два пъти и половина по-голяма площ от концесията, сочи изс...

Пак през 2004 година Антон Кутев, който тогава е общински съветник от БСП в София, е проучвал цените на общинските имоти в столицата. В свой материал от 28 февруари, 2004 година, в. „Капитал” информира, че неговите проучвания показават, че "някои имоти са продавани на цена, която е наполовина по-ниска от данъчната оценка на имотите, докато в други случаи цената била 20 пъти по-висока".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com