Безплатни чадъри ще има само на някои плажове през следващото лято

2549
Безплатни чадъри ще има само на някои плажове през следващото лято

Само на някои плажове ще има безплатни чадъри през лятото. В туристическото министерство подготвят нова концепция за управление на черноморските плажове, като идеята е да се намалят цените за чадъри и шезлонги и там, където има възможност, да бъдат нулеви.

Това стана ясно от думите на министър Николина Ангелкова пред БНР.

„През парламента вече минаха на първо четене измененията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който прехвърля правомощията към министерството на туризма, надявам се това да се случи до края на март”, каза тя. След това предстои да бъде подготвена и новата концепция за управление на морските плажове. „Новото, което предвиждаме, е така да групираме тези плажове, за да можем наистина да ги разделим според тяхната индивидуална характеристика - географското им положение, това дали са близо или не до защитена територия, попадат ли в урбанизирана територия”, каза още Ангелкова.

Целта е за всяка такава група да има нова методология за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където водещ критерий няма да бъде цената. Това ще позволи на всеки желаещ да управлява и стопанисва един отделен плаж да извършва и други дейности, позволени в рамките на закона.

През 2016 г. туризмът ни ще се рекламира със СПА, балнеология и културно-историческо наследство

Балнеотуризмът, СПА и културно-историческите ни забележителности ще са във фокуса на рекламната кампания на България, като туристическа...

Предварителните проучвания на водещите туристически оператори и заявените полети по летищата показват, че годината ще бъде успешна за българския туризъм. България е обявена за предпочитана дестинация от ТУИ и това не е случайно, убедена е тя. Очаква се ръст на немския пазар. Полетите до нашите летища ще бъдат с 35 на сто повече, увеличението на авиопревозите от Полша е с 53%, ръст има от Русия и Великобритания.

На 25 февруари в Москва ще има кръгла маса с участието на наши и руски туроператори във връзка с предстоящия летен сезон. Големите руски компании в бранша прогнозират повече от 30% ръст на руснаците за лятото. Освен това в момента зимният сезон протича изключително добре по данни от големите ни курорти.

Билборд кампанията за рекламиране на вътрешния туризъм, в която се включват все повече общини, пък ще стане целогодишна поради големия интерес към нея, съобщи още министър Ангелкова. Кампанията, свързана с насърчаване на вътрешния туризъм, е втората след тази за 50-те малко познати обекта, която премина през миналата година. Клипът с холивудските актьори, който рекламира нашата страна, се оказа изключително успешен, въпреки че досега не е излъчван по телевизионни канали, но през социалните мрежи е достигнал до милиони зрители.

Междувременно стана ясно, че се очаква повишаване на цените на нощувките в Европа и големите туристически пазари с 50 на сто през 2016 година. От българското представителство на резервационната система за туроператори, която обяви тази прогноза, уточниха, че подобно поскъпване на нощувките в България няма да се усети заради особеностите на нашия пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com