Бареков дължи на хазната 35 хил. лв.

22133
Бареков дължи на хазната 35 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

 

Националната агенция за приходите /НАП/ е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, научи "Сега" от източници, пожелали анонимност. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях.

От приходната агенция са отказали да коментират резултатите от ревизията, но са потвърдили, че ревизионният доклад е връчен. Николай Бареков е заявил , че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Той обаче демонстрира добро познаване на казуса и обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните да "ударят" партията му точно преди изборите.

Пловдив осъмна с плакати срещу Бареков

В деня на старта на предизборната кампания Пловдив се събуди с плакати срещу лидера на „България без цензура” Николай Барек...

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата, в който бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

Ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г. При проверката данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи.

Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

ЦИК отказа на две сдружения на Бареков регистрация за наблюдатели за изборите

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще ра...

Още не е ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор.

В ревизирания период Бареков работеше основно като журналист. До 23 ноември 2009 г. той бе водещ в сутрешния блок на бТВ. През 2010 г. стана водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ 7. През 2013 г. се преквалифицира в политик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com