Авторитетна германска медия сочи АЕЦ Козлодуй като ядрена опасност за Европа

7826
Авторитетна германска медия сочи АЕЦ Козлодуй като ядрена опасност за Европа
Снимка: Thinkstock/ Guliver

128-те атомни централи в Европа са на средна възраст от 30,6 години, което навява мисли, водещи към заключението "Чернобил" или "Фукушима". Това пише в свой коментар авторитетното германско издание Tagesspiegel.

Според оценката на германското издание опасни ядрени рекатори могат да бъдат намерени в цяла Европа, но конкретно са посочени имената на четири държави, сред които личи и това на България. Посочва се, че реакторите на АЕЦ Козлодуй са най-опасни в ЕС, като се припомня, че блокове I – IV бяха спрени при влизането ни в Съюза. Tagesspiegel се позовава на доклад на МАЕ от 2013 година, според който има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал. Припомняме, че при приемането на държавния бюджет за настоящата година парламентът отказа да увеличи бюджета на Агенцията за ядреното регулиране (АЯР), въпреки че депутатите от Енергийната комисия в парламента до един призоваха останалите си колеги в пленарна зала да гласуват увеличение. Ставаше въпрос за по-малко от половин милион лева.

Масово японците не искат ядрена енергетика

Повече от 70% от жителите на Япония се изказват за съкращаване на АЕЦ в страната или за пълен отказ от атомна енергетика, предаде БГНЕС...

Освен името на нашата страна, на фокус са още тези на Украйна, Великобритания и Франция.

Разбира се, Украйна води класацията с аварията в Чернобил. Има обаче и по-пресни тревожни сигнали. Такъв е случаят от 2015 година, когато АЕЦ „Запорожие”, която е най-голямата в Европа, беше принудена да спре работа заради проблеми с мрежата. Според австрийската природозащитна организация Global 2000 това не е бил случен инцидент, а опит за терористичен акт, тъй като проруски сепаратисти са взривили електрическа подстанция, което е довело до проблема.

Проблеми има и в Белгия. Става въпрос за АЕЦ Дул и АЕЦ Тианж. От 2012 година насам са забелязани стотици микроскопични пукнатини в кожуха на два реактора. Оказва се, че е по-евтино да се построят нови АЕЦ, отколкото да се правят поправки. Всъщност АЕЦ Дул е вече на 42 години, а първи реактор на централата е на 51 години. Въпреки потенциалните проблеми засега Белгия не спира централите си, защото 47% от нуждата от електричество на страната се задоволява от ядрена енергия.

Неприятности има и с френската АЕЦ Фесенхайм. Тя се намира точно на границата с Германия и е най-старата френска централа. През 2009 година централата имаше проблем с охлаждането. През 2012 година стана инцидент с ограничена газова експлозия, а през миналата година един от реакторите ѝ беше засегнат от гръмнал тръбопровод. А през 2014 година се наложи изключване заради срив в охлаждащата система, като за инцидента се разбра чак няколко дни по-късно.

"Зелените" прогнозират мрачно бъдеще за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Не виждам как в следващите години ще се придвижи изобщо 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви председателят на Института з...

В ЕС има общо 185 ядрени реактора с приблизителна мощност 162 507 мегавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com