Австрия ще ни помага за бежанския поток с линейки и автобуси

3365
Австрия ще ни помага за бежанския поток с линейки и автобуси
Снимка: БГНЕС

Австрия ще помага на България при осигуряване на сигурността на границата с Турция, откъдето идва и основният бежански поток към Европа.

Това стана ясно от посещение на австрийската делегация в страната ни, водена от Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи, и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на отбраната и спорта.

Австрия взима мерки срещу новия маршрут на мигрантите

След закриването на "Балканския маршрут" властите в Австрия се подготвят за пренасочването на бежанската вълна и въвеждат по-строг гран...

Те бяха посрещнати от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на отбраната Николай Ненчев, с които заедно посетиха граничния сектор в Елхово. Австрийската делегация се запозна на място със ситуацията на границата, която е външна за ЕС.

Подкрепата от страна на Австрия ще бъде най-вече с техника, като вероятно ще бъдат изпратени автобуси и линейки. Обсъжда се и засилване на охраната на черноморското крайбрежие, тъй като се очаква миграционният натиск скоро да се пренасочи там.

„Ние се обединяваме около разбирането, че сигурността на външната граница е важно условие за намаляване на бежанския поток. Показахме преградното съоръжение, с което гарантираме сигурността не само на нашата държава но и на ЕС“, заяви министър Бъчварова.

От австрийска страна пък останаха доволни от видяното и не спестиха похвали.

Австрийски министри ще проверят как пазим границата с Турция

Австрийските министри на отбраната и на вътрешните работи пристигат утре (събота), за да видят как пазим границата с Турция, съобщиха...

„Убедена съм, че, ако България не беше изградила навреме тази ограда, миграционният натиск щеше да мине именно през тази граница. Основната ни цел е да спрем неконтролируемия поток от бежанци през Европа“, заяви Йоханна Микл-Лайтнер.

Тя допълни, че Австрия ще подкрепи България в няколко основни направления. Едното е при осигуряване на сигурността на границата, а другото е с оказване на съдействие при установяване на фалшиви документи на лицата, които искат да преминат в страната ни.

Ненчев обясни от своя страна обясни, че с експерти от Министерството на отбраната през следващата седмица ще обсъдят заедно със своите австрийски колеги параметрите на взаимното сътрудничество в опазването на границите.

Българската делегация ще посети Министерството на отбраната и спорта във Виена до дни.

Австрия отказва да участва в разпределението на мигрантите по квоти

Австрия отказва да участва в разпределението на мигрантите от квоти, заяви министърът на отбраната Ханс Петер Доскозил, цитиран от Reut...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com