Атанас Атанасов: ВСС не си свърши работата, защото Ченалова се оказва основен виновник

4365
Атанас Атанасов: ВСС не си свърши работата, защото Ченалова се оказва основен виновник
Снимка: БГНЕС

Месеци след като съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха ВСС да направи проверка как се управлява съда и как се разпределят делата става ясно, че висшите магистрати не са си свършили изцяло работата. Основният виновник за проблемите там се оказа съдия Румяна Ченалова, коментира в пред БНР новият председател на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов.

"Тогава (бел.ред в началото на годината) написахме три поредни писма до ВСС с настояване да бъде извършена проверка, за да се изяснят тези съмнения и предупредихме, че ако не бъдат изяснени ще продължават да се трупат съмнения. Трябваше да се намеси френският посланик, за да започне ВСС истинска проверка. Според мен, а и според колегите, ВСС не си свърши изцяло работата, защото основният виновник се оказа Румяна Ченалова", каза той. 

Куцкова: Янева и Ченалова не са съдебната система

„Недоверието в съдебната система е факт. Много е тъжно, защото има и „гнили ябълки”, има корупционни канали, но има и...

Според съдия Атанасов ВСС е трябвало да даде картина как е бил ръководен Софийския градски съд. "Механизмите, по които може да се оказва влияние са ясни. Ние направихме възможното, за да ги покажем, като акцентирахме на големия брой командировани съдии в СГС и върху възможността по някакъв начин…. Понеже тяхното оставане в съда зависи от председателя, те да са зависими от него. Другата възможност, на която обърнахме внимание, беше действащата система за случайно разпределение на делата, по която именно съдии са изразявали съмнение по отношение на нейната обективност. Няколко пъти са сезирали ВСС и не беше последвало нищо", каза още Атанасов. 

Всички колеги сме омерзени от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова, каза Атанас Атанасов. Той обясни, че Съюзът на съдиите настоява да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна.

"Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на Софийския градски съд – едно от най-големите съдилища в България и разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на ВСС, за такова време й е било гласувало такова голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие да не свършва коментара до това „две жени си говорят“", каза той.

Днес Съюзът на демократичните сили (СДС) излезе с позиция, в която изразява загриженост своята сериозна загриженост от задълбочаването на скандала "Яневагейт", съобщават от политическата партия. "Обществото ни за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати", смятат от партията на икономическия министър Божидар Лукарски. От СДС коментират още, че поредният скандал с изтекли записи -"Яневагейт", потвърждава нашата позиция, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране.

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за изслушването на замесените в "Яневагейт"

Развитието на "Яневагейт" показа наличието на „институционален вакуум“ – няма кой да проведе независимо разследване, ...

"Позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт", заяви пък министърът на правосъдието Христо Иванов пред bTV. "Този казус е изцяло фокусиран на територията на съдебната власт, на нейното ръководство в лицето на Висшия съдебен съвет, на тримата големи - как те в крайна сметка ще отговорят на натрупаните с десетилетия съмнения за корупционна схема в Софийски градски съд", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com