Арбанаси търси 400 хил. лв. за спасението на културен паметник

8955
Арбанаси търси 400 хил. лв. за спасението на културен паметник
Снимка: БГНЕС

Арбанаси търси 400 000 лева, за да спаси един от културните си паметници.

Родната къща на прочутия български революционер Иларион Драгостинов е пред срутване и е само въпрос на време да падне окончателно. Туроператорите са я изключили от списъка с музеи и интересни забележителности, с които градът впечатлява хора от цял свят, пише в. „Борба”.

Мобилно приложение развежда из Арбанаси

Смартфонът може да измести екскурзовода, ако разработката за виртуален екскурзовод с местни забележителности бъде одобрена и навлезе ма...

Къщата е национален паметник и е собственост на Министерството на културата. Опити да бъде реставрирана се правят от шест години насам. От 2007 г. държавното ведомство отпуска веднъж 90 000 лева за ремонт на самата сграда и още 85 000 лева за нова порта и ограда. Парите обаче не стигат и дейността е спряна.

През последните 12 месеца и малкото направено е унищожено от дъждовете. Рухва също скелето, с помощта на което е трябвало да се укрепи дървената конструкция на втория етаж. От няколко години Община Велико Търново прави опити да стане собственик на историческата забележителност, за да може с европейски проект да набави необходимите пари.

Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев видя и втора възможност – притежател на къщата да стане неправителствена организация, която също да потърси европейска финансова помощ. По създаването на подобно сдружение вече работят местни общественици.

Кампания за възстановяването на бележитата сграда стартираха и от Национален клуб „Иларион Драгостинов”. Председателят на организацията Стоян Калпушков обяви, че крайната цел е родната къща на революционера да бъде превърната в музей.

Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси остават резервати

"Населените места, комплексите от паметници на културата и историческите места, обявени за резервати до влизането в сила на Закона за...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com